Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiedonderdag 28 augustus 2008

Bouwplaten

Zoals ik al in mijn vorige post aankondigde, wil ik het nu graag hebben over een serie bouwplaten, die ik in diezelfde periode ontwikkelde.

In eerste instantie dachten Marc en Marjan aan o.a. een bouwplaat van het Roze Kasteel en aan een serie maskers. Ik vond dat een beetje te veel voor de hand liggen en kwam om te beginnen met het voorstel om een bouwplaat te maken van een ridderhelm.
Daartoe maakte ik enkele prototypes, die hieronder te zien zijn . Helaas is de kwaliteit van de foto nogal slecht, omdat ik in die jaren - we hebben het nog steeds over 1990 - slechts de beschikking had over een polaroïd-camera.
Bij het maken van deze modellen had ik de helm van Graniet in gedachten. De meerwaarde van deze versies zat hem wat mij betreft in de helmtekens; in deze eerste proef had ik een eenhoorn bedacht (met een beetje moeite op onderstaande foto op de linkerhelm te onderscheiden).Ook had ik nog een pothelm gemaakt met een griffioenenkop als helmteken; die vond ik zelf tamelijk spectaculair. Verderop is deze op een foto te zien, samen met alle andere prototypen.

In principe werd de Graniet-vorm erg gewaardeerd, maar het was natuurlijk logischer om voor het helmteken een meer Ooits symbool te kiezen. Gek toch dat ik daar maar steeds niet eerder en zelfstandig op kwam.
Hoe dan ook, ik maakte een reiger en een paard (Rak en Kos). Hieronder samen met de griffioen in ontwerp.De griffioenenversie was natuurlijk ook niet erg Ooits en toch heb ik ook daar een prototype van gemaakt. Na zo'n jaar of 18 ergens achter in een kast gelegen te hebben - zwaar onder het stof en ernstig verkreukeld - heb ik hem weer een beetje opgekalefaterd en gefotografeerd.
Hij zit nog steeds op dat wat er over is van de oorspronkelijke pothelm, waar ik het eerder over had en die - zoals ik al zei - verderop te zien zal zijn .

Op onderstaande foto's - helaas alles wat ik nog kan laten zien - staan de modellen die ik als voorbeeld heb gemaakt. Het idee was dat de helmtekens konden worden gewisseld of dat er in ieder geval een keuze kon worden gemaakt uit een zwaan, een reiger, een paard ( 2 versies) of een eenhoorn.Op onderstaande foto staat linksboven de pothelm met de griffioen. Linksonder zien we de eenhoorn die op de eerste foto van deze post nog net te onderscheiden is.
Op het paard rechtsvoor op deze foto kom ik nog terug.De gekleurde helm op bovenstaande foto's (die met de zwaan) heb ik daadwerkelijk als bouwplaat in kleur gemaakt op een formaat van 50 x 65 cm; als ik mij goed herinner.
Helaas heb ik de bouwtekeningen van deze helm niet meer. Alleen de bouwtekeningen van de Rak- en Kos- helmtekens kan ik hier nog wel laten zien, alsmede de instructietekening van de wijze waarop de helm in elkaar moest worden gezet.Ook deze helmtekens vond ik na 18 jaar weer terug. Weliswaar ernstig verwaarloosd en beschadigd, maar toch leuk genoeg - denk ik - om ze hier te laten zien. De reiger is helemaal verkreukeld en de gevleugelde eenhoorn is zijn hoorn kwijtgeraakt en moet zijn linkeronderbeen ook missen, vrees ik.

Ik ben bang dat ik me door mijn enthousiasme in het maken van deze modellen iets te veel heb laten meeslepen, want al met al bleek het voor de meeste mensen veel te moeilijk om deze dingen in elkaar te zetten. Dat was natuurlijk erg jammer en als compromis werd er gekozen voor een hapklare oplossing op A3-formaat, t.w. een jonkvrouwenhoofddeksel...............en een iets eenvoudiger te maken ridderhelm.Naast een bouwplaat van een ridderhelm leek het mij een originele gedachte om een model te maken van Kos met de Snor (al even op bovenstaande foto's te zien) en die in die jaren een prominente rol in het park speelde en daardoor erg populair was. Ook in dit geval had ik een plaat voor ogen van ongeveer 50 x 65 cm en wilde ik de bouwtekeningen in kleur uitwerken.
Dit idee werd direct door Ooit omarmd, maar beter was het om in plaats van een plaat een boekje te ontwikkelen en - waarschijnlijk ook om de kosten te drukken - werd er besloten dat ik er een z/w-lijn versie van zou maken. Een bouw- en kleurboek dus!
Dit zijn de eerste opzetten voor de bouwtekeningen........

......en een eerste schets voor het omslag.Het wordt een beetje eentonig, maar ook dit project heeft de ontwerpfase nooit overleefd. Het boekje ligt nog altijd als schets in een la stof te verzamelen.

Toch heb ik toen ook van Kos een prototype gemaakt en wonder boven wonder is het ding redelijk ongeschonden na al die jaren boven water gekomen.

Toch jammer dat er nooit iets van gekomen is. Ook te moeilijk waarschijnlijk.
Nou ja, volgende keer heb ik beslist positievere verhalen.
Graag tot dan!

5 opmerkingen:

Gijs zei

Wat worden we verwend deze maand John! Zo snel alweer een tweede post! Te gek!

Wat een werk moet er in die modellen gezeten hebben. Doet me denken aan patronen die naaisters maken voor kleding, ook dat lijkt me verschrikkelijk moeilijk! En met karton moet het natuurlijk precies kloppen, dat kun je niet een beetje plooien om het goed te krijgen...

Wat is het toch zonde dat dit alles ergens in een laatje heeft moeten verdwijnen! Maar uiteindelijk is het natuurlijk ook nog altijd verschrikkelijk zonde dat nu het hele Land voorgoed in een laatje verdwijnt.

Dank weer voor al deze schoonheid!

John zei

Alsjeblieft Gijs en dank je voor je altijd weer leuke reactie.

Er gaat soms erg veel tijd zitten in het voorbereiden van een post. Zo heb ik voor de laatste twee afleveringen ruim 100 scans en/of foto's gemaakt. Al het werk is gewoon op papier gemaakt, niets digitaal dus. En sommige platen zijn zó groot dat ze onmogelijk in één keer onder mijn A4-scanner passen. Soms had ik 4 - of zelfs 6 - scans nodig voor één plaat. Vervolgens moesten ze natuurlijk aan elkaar geplakt worden en bewerkt en...nou ja, kortom, veel werk!
Maar, let wel, erg leuk om te doen, hoor; bijna net zo leuk als het maken van de tekeningen zelf, en ach...het houdt me van de straat!

Jonkheer Ed zei

Hallo John,

Ik ben weer blij verrast dat je zo snel weer zoveel moois heb geplaatst.
Je hebt je echt onwijs ingezet om Ooit toen van unieke ontwerpen te voorzien. Echt prachtig die bouwplaaten, veel werk voor jou maar ook veel werk als je ze had willen maken.
John bedankt dat je nu jaren later weer tijd wilt besteden aan Ooit voor de liefhebbers.

Gegroet, Jonkheer Ed

John zei

Graag gedaan, Ed.
Het mes snijdt aan twee kanten; jullie zijn er blij mee en voor mezelf is het een mooie manier om al dat werk eens te ordenen en overzichtelijk te krijgen.
Binnenkort meer.

Gijs zei

Jeeeee!!!