Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.



Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie



zondag 12 oktober 2008

Oud en nieuw

Ondertussen zijn we aanbeland in 1991, AD 3 in de Ooitse jaartelling.
In dit seizoen werd voor het laatst gebruik gemaakt van de eerste landkaart, waaraan ik natuurlijk al wel het een en ander had veranderd. Voor AD3 werden er geen aanpassingen gevraagd; hij is dus identiek aan de landkaart van AD2, alleen staan er op deze versie twee jaartallen........



.......en is op de achterzijde nóg maar een keer de Ooitgroet afgedrukt.



Verder verschenen er dat jaar twee nieuwe folders, met illustraties die ik al eerder voor andere doeleinden had gemaakt, wat overigens terug te lezen is in de afleveringen "1000 Ooit dingen...." en "Het Staatenboek". Ik wil tenslotte niet in herhalingen vervallen.












Om alle veranderingen in het park die aanstaande waren en in de toekomst nog op stapel stonden goed te kunnen verwerken in de landkaart, had ik grote behoefte aan een nieuwe opzet. Niet in het minst ook om recht te doen aan de werkelijke situatie, want tenslotte had ik de eerste kaart gemaakt terwijl er nog helemaal niets was, op het kasteeltje na dan.
Ik zette de nieuwe kaart flink groot op (de originele tekening meet 60 x 84 cm), zodat ik voorlopig ruimte genoeg zou hebben om alle toekomstige veranderingen relatief makkelijk te kunnen verwerken. En dat bleek goed uit te pakken, want deze kaart is jarenlang mee gegaan. Eigenlijk tot het eind aan toe, volgens mij.
Dit is de oorspronkelijke, uitgewerkte schets. Weliswaar behoorlijk "schmutzig" - wat wil je ook na 17 jaar - en in delen gescanned, omdat-ie natuurlijk niet in één keer onder mijn A4-scannertje kon.



Ik voltooide deze nieuwe kaart in mei 1991, vervolgens moesten de teksten en legenda's worden gemaakt en ingemonteerd en daarna moest-ie worden gedrukt, dus toen deze kaart uiteindelijk klaar was, was het seizoen AD3 al in volle gang. De bovenstaande (oude) kaart kan dus worden gezien als een overgangsexemplaar. Ik weet niet zeker of de nieuwe kaart al in de loop van AD3 werd geïntroduceerd, maar zeker is dat-ie vanaf AD4 definitief werd ingevoerd.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig John!

Leuk om die oude landkaart weer eens te zien, dat is toch een verademing in vergelijking met de kaart die de laatste paar Anna Domino's is gebruikt!

Weer nauwkeurig alle details bestudeerd. Het is net alsof je weer even voor je ziet hoe prachtig het land was. Alsof het weer even voor je ogen tot leven komt.

Grappig om toch net die verschilletjes op te merken met hoe het werkelijk was, zoals de verborgen paardenstallen achter het manegetheater. Op de kaart heb je dat weergegeven als een openplek naast de ingang van de Koninssael en een deur die direct naar de zijkant van het manegetheater leidde. Ooiters weten dat daar eigenlijk nog de kleedkamers en de paardenstallen tussen zaten, maar voor de gasten is dit altijd verborgen gebleven. Ik weet nog hoe verbaasd ik was toen ik voor het eerst achter de schermen kwam en ontdekte dat er meer was dan ik als kind altijd gedacht had.

Heerlijk om al turend naar deze tekening weer eventjes in gedachten over de lanen van het land te lopen.

Echt subliem!

Maarten Roex zei

Heerlijk om dit terug te zien, ook al heb ik zelf deze versie thuis ook nog liggen. Man wat waren die beginjaren ongelofelijk tof.
Moet zeggen dat ik deze versie van Rak ook erg kan pruimen, met zo'n lekker sinister lachje.
Ik herinner me ook nog een variant met Stor op z'n paard, maar dat kan ook ander promotiemateriaal zijn geweest.

John, je blijft er ons allemaal een ongelofelijk plezier mee doen. Het is een feest om alle kleine dingetjes te ontdekken. Ik kijk uit naar je volgende post!

John Rabou zei

Ah, dus mijn bewering dat mijn kaart tot het eind aan toe zou zijn gebruikt is dus onjuist. Maar ja, vanaf 2004 heb ik helemaal geen zicht meer op de gang van zaken in Ooit. Hoe is dat dan de laatste jaren opgelost?

Dat ik alle dienst- en personeelsfaciliteiten in de kaart achterwege heb gelaten, zul je ongetwijfeld kunnen waarderen, Gijs. Voor de bezoekers is dat soort informatie tenslotte niet relevant. Zo heb ik ook alle kantoren rechts achter de Koningssael niet ingetekend, terwijl ik daar toch menig uurtje heb doorgebracht.

Ik kan mij niet herinneren dat ik Stor ooit op enige manier in de landkaart heb verwerkt Maarten, maar zeker wel in ander materiaal, maar daarover graag later meer.

Een leuke bijkomstigheid is, dat als straks - d.w.z. na geruime tijd - alle opeenvolgende versies van de landkaart op mijn blog zullen zijn verschenen, er een mooi overzicht is ontstaan van alle veranderingen in het park door de jaren heen.

Misschien post ik ze aan het eind nog eens allemaal achter elkaar in één aflevering; we zien wel.

Bedankt weer voor jullie enthousiasme.

Mr-Dale zei

Hoi John!

Geweldig om de oude landkaart nog een keer te zien! Deze opzet is gebruikt geweest tot en met AD 17 als ik me niet vergis. In AD 18 en 19 is er een compleet nieuwe landkaart met theateragenda geintroduceerd. Deze was gedrukt op een kleiner formaat en was wat moderner in uitvoering om het zo maar te zeggen. De focus lag op Ridder Sterk en Prinses Satijn....twee karakters die zijn geintroduceerd in AD 18 om zowel stoere jongens als meisjes te trekken. Zij zijn toen ook verwerkt in het nieuwe Ooit logo. Op de website van de Ooitse Reunie kun je in ieder geval scans zien van de theateragenda. Helaas kan ik er geen van de landkaart vinden.

Groetjes Erik