Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiedonderdag 19 maart 2009

AD-7

Voor het nieuwe seizoen wilde Marjan graag een nieuw beeldmerk met de Luie Lakei. De precieze details daaromtrent kan ik me niet meer herinneren. Ik weet alleen nog dat ik daar ergens in AD6 mee bezig ben geweest en dat het vrij vlotjes voor elkaar was.Ik maakte er zowel een z/w-lijn als een full-colour versie van. De full-colour versie heb ik jammer genoeg niet meer.
Enige tijd later vroeg Marjan me om er nog een lijst van het één of ander omheen te bedenken. Ik wist dat Marjan iets had met klimop, dus dat gebruikte ik als element voor de omlijsting.
Na enkele aanpassingen waren we het ook hierover vrij snel eens.

Zoals gezegd maakte ik er zowel een z/w-lijn als een full colour versie van. Dit beeldmerk is vervolgens een paar jaar gebruikt in divers foldermateriaal en landkaarten, te beginnen met de folder van AD7.
Ad7 stond in het teken van de komst van de Franse ridders. Ooit liet een schoolreisjes-folder produceren op A4 formaat, die uitgeklapt een spectaculaire poster op A2 formaat bleek te zijn. Voor deze gelegenheid werd mijn allereerste illustratie van de Ooitridder weer eens van stal gehaald.Ja, en toen vroeg Marjan mij iets te maken waar ik niet zoveel raad mee wist. Althans niet met de richting waar het heen moest. Ze wilde een full-colour illustratie van Kloontje leunend tegen de schoen van Reus Dan. Dat was natuurlijk niet zo'n punt, dus kwam ik met de volgende schets.


Maar het moest veel stripachtiger. Ik dacht dat ik met de volgende versie er wel was, Marjan dacht daar heel anders over.


Hij werd uiteindelijk als volgt. Ik heb hier alleen de schets nog maar van. Ik kan me herinneren dat ik deze illustratie in kleur heb uitgewerkt, maar niet of en hoe en wanneer dat ding ooit gebruikt is. Kortom, ik heb hem nooit meer gezien. Ik vond het niet zo erg, want ik had er niets mee.


En tot slot moest er natuurlijk weer van alles worden aangepast aan de landkaart. Onder andere kwam bovenstaande versie van Kloontje erin. Maar ook kreeg Toen eindelijk eens een vers dekbedje, werd Zinin uitgebreid, kwam het Monument tegen Racisme erin, verdwenen de Totonaken en een aantal verwijzingen naar de tijd en veranderden Plein Vierendeel en het Plein van de Huilende Honden weer eens van uiterlijk. Er kwamen een paar Baronale Zetels bij en mijn Ooitridder verscheen weer ten tonele op Chakkar, ditmaal gespiegeld.


...en het nieuw Luie Lakei Logo werd op de voorkant in kleur en op de achterkant in z/w-lijn afgedrukt. En de uitleg van de Ooitgroet wist ook maar niet van wijken.

9 opmerkingen:

Nijna zei

Hoi John,

Van de tekening van de Luie Lakei heb ik een sticker uit die tijd. Alleen op de sticker heeft de Luie beide ogen open zoals op de eerste afbeelding... Enig idee hoe dat zit of was de fullcolor Luie gewoon wat wakkerder van aard :)

Groetjes
Marjolein

John zei

Hoi Marjolein,

Die sticker, is die in zwart-wit?
In z/w heb ik alleen maar een "knipoog".
Maar....dan heb ik dus twee verschillende illustraties gemaakt, zowel in kleur als in z/w, want ik zie zojuist dat de full-colour versie met de open ogen op de Franse Ridderposter staat en die met de knipoog op de folder en de landkaart.
Dat wist ik niet meer, dat ik twee versies heb gemaakt!
En die sticker heb ik nooit gezien.
Maar wacht even! Ik realiseer me nu ook dat er van de z/w-versie (met de knipoog) suikerzakjes zijn gemaakt. Dat is waar ook. Ik heb even gezocht en er nog twee gevonden. Grappig!

Nijna zei

Hoi,

De sticker is in kleur en inderdaad de suikerzakjes... we komen vast nog meer tegen waar de Luie op is verschenen. Jammer dat ik nu niet bij al m'n spullen kan. Ik krijg gelijk zin om op onderzoek uit te gaan.

Groeten

Marjolein

paultox zei

Hoi John,

Die poster heeft jaren aan de muur gehangen in mijn kinderkamer. Helaas was er na al die tijd niet veel meer van over, dus ik heb hem niet meer. Leuk om hem weer eens terug te zien.

Groeten,
Paul

Ridderman Robert zei

Dank je wel John voor weer een nieuwe Blog.

Is het bekend waarom ervoor gekozen is Kloontje in een totaal andere stijl neer te zetten?

Ik vind het geheel er wat rommelig uit zien net alsof kloontje er niet bij hoort.

John zei

Ik ben het helemaal met je eens Robert en zoals je waarschijnlijk uit de toon van mijn bericht hebt kunnen opmaken was het voor mij ook nogal raadselachtig.
Nee dus, ik heb geen idee waarom Marjan deze stijl voorstond. Overigens is deze Kloontje in AD9 vervangen door een meer stijlvaste versie, maar daarover later!

RickU zei

John!

Ik wacht met zeer veel smart op een nieuwe post, al vind ik deze (ondanks de late reactie) ook interessant! En, net als velen (en zelf Uzelf), vind ook ik de Kloontje verschrikkelijk niet-passend. Ik ben zeer benieuwd naar de versie van AD 9!

Ooitgroetjes RickU

John zei

Rick!

Je zult inmiddels wel gezien hebben dat je op je wenken bediend bent geworden. Net op het moment dat je je reactie plaatste, was ik een volgende post aan het voorbereiden.
Ik beloof je dat de volgende aflevering niet lang op zich zal laten wachten.
Maar dat kan ik niet voor elke keer beloven.
Gelukkig hebben we geen haast, nietwaar?!
Groet
John

RickU zei

Haha zeker niet John, zeker niet! Bedankt voor de post, hier heb ik op gereageerd in die reactielijst.

Toch wel frapante timing van beiden... Haha!

OoitGroet RickU!