Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiemaandag 9 november 2009

MacCheck

Als aanvulling op mijn vorige bericht over de aanpassingen van de landkaart voor AD-11, wil ik toch nog graag de foto's laten zien die ik maakte van het vliegtuigje van MacCheck.
Laten we zeggen als hommage aan de - voor mij - onbekende bouwer van dit wonderlijke gevaarte. Naar mijn mening was dit één van de mooiste dingen die het Land van Ooit binnen zijn grenzen had.

Met het bedenken of ontwerpen van dit geheel heb ik helemaal niets te maken gehad, alleen moest ik er foto's van maken voor de nieuwe landkaart. Toen ik hem onder ogen kreeg, was ik er meteen helemaal weg van!
Elke keer als er iets nieuws moest worden ingetekend in de landkaart, maakte ik vooraf foto's ter plaatse. Vaak waren de nieuwe items nog niet klaar of waren nog onder constructie. Dat verklaart in dit geval ook het feit dat de vleugels van het vliegtuigje nog op de grond stonden.

Het mag duidelijk zijn dat het om een dubbeldeks vehikel ging. Kortom, een prachtig apparaat en ik hoop dat de maker zich meldt of dat er iemand onder mijn lezers is, die weet wie het ding gemaakt heeft.

Oordeelt zelf!

5 opmerkingen:

Jappie Sytema zei

Beste John en mede-weblog-volgers,

Dit vliegtuigje is een creatie van Pim-Martijn Sanders, beeldend kunstenaar en destijds werkzaam als staatssecretaris van Decorum.
Niet alleen is het zijn eigen ontwerp; ook de uiteindelijke realisatie van deze prachtige constructie is van zijn hand.
Meer creaties van hem zijn o.a. het decor in het Rak de Reigernest, diverse decors in het Ooittheater en de (nog nimmer afgewerkte) troon in de Koningssael.
Momenteel is hij trouwens werkzaam op de decoratieafdeling van de Efteling en mede-verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe stationsgebouw.

Groet, Jappie Sytema

John zei

Kijk, dat bedoel ik dus.Ik vermoedde al dat de maker van deze diverse decors één en dezelfde was.

Dank je wel, Jappie.

Jammer genoeg heb ik hem nooit gekend in Ooitse tijden, maar zo te horen is hij goed terecht gekomen!!

Nogmaals hulde!!

Anoniem zei

Hoi John,

Het betreffende vliegtuigje hangt nog steeds op de ruinemuur.
Laatst toen er op het terrein een rommelmarkt was heb ik er nog naar staan kijken.
Het was wel helemaal begroeit maar wel leuk om terug te zien!

Groet Jacco

John zei

Wat zonde, Jacco.
Als het nog in goede staat is, zou het een mooie aanwinst voor je clubhuis kunnen zijn.
Misschien een verzoek indienen bij de gemeente?
Zou daar iemand bezwaar tegen hebben?
Als het ding niet onderhouden wordt, verkommert het toch alleen maar verder totdat er niets van over is.

Anoniem zei

Hallo John,
Pim-Martijn Sanders heeft niet alleen meegewerkt aan Station de Oost in de Efteling, maar is eigenlijk de ontwerper van veel zaken van het Interieur van Station de Oost. Zo ook is hij de ontwerper van de apenfontijn op het plein daar.
Zelf werkte hij ook als vormgever voor de Vliegende Hollander en is hij o.a. verantwoordelijk voor de uitstraling van de nieuwe Python treinen.
Hij is dus uiteindelijk ontwerper geworden bij de Efteling en het nieuwe sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer DNKVDK is volledig van zijn hand. De gemaakte maquette is door hem persoonlijk gemaakt en dient als richtlijn voor de bouw op dit moment.
Inmiddels is Pim-Martijn ontwerper bij Europa Park in Duitsland. Bij de Efteling moest hij sneuvelen tijdens een bezuinigingsronde echter is het de vraag of hij misschien te mondig of te eigenzinnig was voor de ietwat conservatieve Efteling.