Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.



Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie



maandag 9 augustus 2010

Nieuw werk, maar nog net niet helemaal!


Na een lange periode waarin Ooit ervoor koos om voornamelijk bestaand werk van mij te gebruiken, zoals in de voorgaande afleveringen is gebleken, brak er nu dan toch een tijd aan waarin langzaam maar zeker weer nieuwe tekeningen werden gevraagd. Maar in eerste instantie nog niet helemaal. Marjan wilde namelijk eerst een paar bestaande illustraties als het ware geactualiseerd hebben. Dat gold in ieder geval voor de gouden lijst, die ik dik 10 jaar daarvoor, n.l. in 1991, had gemaakt en waarover ik bericht heb in AD-4 op maandag 24 november 2008.
Het ging om volgende tekening.


Het was natuurlijk evident dat A. J. Kwak het veld moest ruimen en dat Jean d'Orange en Dame Grandeur de Bourgeoisie hun opwachting zouden maken. Verder moest Troe toch wel erg veel woester worden - liefst zoals ik hem al eerder had getekend in het eerste prentenboek Ridder Graniet - en verder moest Kloontje ook anders. Meer Kloontje-achtig, snap je?!




Sap de Aardwortel, de Zeeheer en de Freule van de Strakke Teugel mochten blijven, evenals uiteraard Graniet, de Luie Lakei en Kos met de Snor.
Dit alles betekende wel dat ik driftig moest gaan schuiven en na wat heen en weer gefax met Marjan resulteerde dit in deze nieuwe versie.


Deze definitieve schets heb ik vervolgens uitgewerkt in zwart/wit-lijn, maar ik heb nooit enige toepassing gezien. Ik heb er dus geen idee van of - en hoe - deze illustratie ooit is gebruikt.

Een andere verandering betrof een nog oudere illustratie.

In mijn bericht van donderdag 14 augustus 2008 met de titel 1000 Ooit Dingen stond o.a. het volgende:

-knip-




Een groeiposter is het nooit geworden en of deze tekening überhaupt ooit is gebruikt weet ik niet; volgens mij niet! Later heb ik wel een hele nieuwe versie gemaakt van deze ridder, die o.a. in een reclamecampagne (in 2004) is gebruikt, waarover later meer.



-knip-

En die nieuwe versie, daar kwam het nu dus ook van.
Zoals gezegd was de eerste illustratie veel te on-Ooits en daarom vroeg Marjan me om een echte Ooitse variant te bedenken. Om me op weg te helpen vertelde ze dat haar als voorbeeld de illustratie van Sterk de Ridderman uit het eerste prentenboek Ridder Graniet voor ogen stond.


Daar kon ik natuurlijk wel wat mee.




Deze opzet was eigenlijk helemaal goed, maar Marjan wilde vanzelfsprekend een pietsje meer dynamiek, dus graag ook nu weer - floep, floep, floep - wapperend haar en een dito sjerp met een mooie kwast! En de benen wat langer, als het kan!
Marc wilde graag een heel stoer zwaard, zo één met een heuse bloedgeul. En liefst ook met een gekartelde kling.
Oké, al goed, komt voor elkaar!




In de definitieve potloodversie heb ik het zwaard nog een klein beetje veranderd. Vervolgens heb ik deze illustratie in kleur uitgewerkt en heb er daarna lange tijd niets meer van gezien. Ook nu weer heb ik geen idee wat ermee gedaan is. Pas een jaar of twee later - in 2004 - verscheen deze illustratie op de achterkant van een bijlage bij het Brabants Dagblad, genaamd "Op stap in Brabant".
En dat is de enige toepassing die ik van deze tekening ken.

4 opmerkingen:

RickU zei

JOHN! Wat een geweldige update!

De nieuwe versie van de lijst (waarvan ik al sinds de allereerste versie enorme fan ben) bevalt me zeer goed (JEAN!), enig minpunt is naar mijn mening de verschuiving onderin. Zeeheer stond prachtig in het midden, nu hij zo in een hoekje is geplaatst en troe's horens Kloontje bijna raken vind ik het een wat rommelig geheel... De kleine draai Kloontje-Zeeheer zou naar mijn mening wat meer rust scheppen :)

Dan de groeiposter (ook sinds versie 1 een van mijn favo's!). De aanpassing richting Sterk maakt het geheel herkenbaarder en inderdaad Ooitser, vooral na de aanpassingen uit de hoek Taminiau. Versie 1 straalde naar mijn mening toch een fijnere sfeer uit, al is het natuurlijk voornamer dat de stijl past binnen Ooit ;)

Beide heel mooie aanpassingen dus, en zeker Ooitser, maar niet direct véél mooier.

Chapeau, fijne update dit!

OoitGroet Rick!

John Rabou zei

Tja Rick, je hebt gelijk dat Zeeheer in de eerste versie prachtig centraal onder in beeld stond, maar vaak is het een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen, zoals ook in dit geval. Ik zal het toelichten.
Ten eerste was de prominente plek van Zeeheer onderin de lijst niet helemaal meer conform de importantie van zijn rol in Ooit op dat moment. De bedoeling was dat Kloontje wat prominenter in beeld zou worden gebracht.
Ten tweede zat ik met het uiterlijk van Troe. In de eerste versie zag Troe er eigenlijk uit als niet veel meer dan een goeiige koe. Dat moest veel woester kunnen. De vorm van de horens speelde hierbij een doorslaggevende rol. Kortom, ik kon eigenlijk weinig anders dan hem rechtsonder te plaatsen.
En ten slotte vond ik het detail van het boompje van Kloontje dat precies in het midden uit de lijst piepte zo koddig, dat ik geen andere optie meer wilde overwegen.
Ziedaar!
en wederom bedankt voor je - zoals immer - enthousiaste reactie.

Ton Stor zei

Wat leuk, mijn naam is Ton Stor.
en ik las iets over de bostor.
Ik ben geinteresseerd.
Groet Ton.

John Rabou zei

Dag Ton,

Inderdaad een leuk toeval. Had je al eens eerder van Stor de Bostor gehoord? Of ben je wel eens in het Land van Ooit geweest?
Hoe dan ook, als je de zoekfunctie gebruikt, kom je allerlei artikelen op dit weblog tegen, waarin o.a. over Stor de Bostor wordt gesproken. Je kunt je hart dus ophalen en mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je altijd nog op zijn naam googelen, b.v. bij afbeeldingen.
Veel plezier!

Hartelijke groet

John