Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.



Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie



donderdag 14 augustus 2008

1000 Ooit Dingen.....

Nou ja, duizend?.....
Maar in ieder geval brak er een periode aan waarin er zóveel werk op me af kwam, dat ik bijna alleen nog maar voor het Land van Ooit bezig was. Doordat er vele dingen door elkaar gingen lopen, kan ik me de juiste chronologie niet meer zo goed herinneren.
Volgens mij was het ergens in juni 1990 (AD-2) toen ik aan de ontwerpen en illustraties van deze post begon.
Hoe dan ook, het was de bedoeling om o.a. een hele reeks produkten te ontwikkelen die in de souvenirwinkel 1000 Ooit Dingen te koop zouden worden aangeboden. In eerste instantie werd er gedacht aan b.v. bouwplaten van het Roze Kasteel en een Ridderhelm, groeiposters, t-shirts, slabbertjes, poezieplaatjes, etiketten, kinderbriefpapier, trek- en aankleedpoppen, enz, enz.
Daarnaast wilde Marc ontwerpen voor een visum en/of een abonnement en een paspoort.

Veel van het materiaal dat ik in dit hoofdstuk laat zien heeft de schetsfase nooit overleefd, domweg omdat er niet genoeg tijd was om e.e.a. te realiseren, omdat er andere prioriteiten kwamen of omdat het budget niet toereikend bleek te zijn.
Andere ontwerpen werden wél gerealiseerd en zullen veel mensen herkennen; o.a. een paar van de briefpapieren.

Aan de bouwplaten wil ik een apart hoofdstuk wijden, dus daarover de volgende keer graag meer.

Zoals gewoonlijk begon ik eerst maar eens om mijn ideeën op papier te zetten.



"Verder ontwikkelen" heb ik er in potlood bijgeschreven, nadat Marc en Marjan de schetsen hadden gezien en beoordeeld. Ik stelde me een soort Lacoste-achtige vorm voor; een soort van exclusief. Het is er jammer genoeg nooit meer van gekomen. Evenals de realisatie van de volgende ontwerpjes.
Omdat ik in een grijs verleden ook mijn meesterteken had gehaald en mezelf dus goudsmid mocht noemen, was ik van plan om de prototypen van deze sieraden zelf te gaan maken en ze vervolgens te laten gieten.
Marjan was niet erg enthousiast over deze ontwerpen; niet omdat ze de potentie ervan niet inzag, maar meer omdat ze niet aan haar eigen smaak beantwoordden. Iedereen die haar kent zal beamen dat zij een barokke stijl voorstond en daar voldeden deze ontwerpen in het geheel niet aan. Wel vond ze het best als ik ermee door zou gaan. Zoals gezegd kwam er in dit geval ook niets meer van, omdat er andere prioriteiten kwamen.



Bij de volgende schets dacht ik aan een toepassing op b.v. badhanddoeken, slabbetjes, een paraplu of/en op dekbedovertrekken. De toepassing op een kunststof "slabberbakje' - of hoe noem je zo'n ding eigenlijk - leek me ook heel aardig.





Dit idee heb ik verder in z/w-lijn uitgewerkt........



...........en heb ik vervolgens slechts eenmaal toegepast gezien, ik dacht in een aflevering van het OoitNieuws, met een olijfgroene steunkleur.

Een ander idee was een groeiposter. Hiervoor heb ik twee verschillende schetsen gemaakt.
Op de eerste staat Rak de Reiger nog afgebeeld in zijn allereerste uitdossing. Niet lang daarna kreeg Rak een nieuw uiterlijk, wat betekende dat deze schets achterhaald bleek te zijn. Hoewel ik nog altijd een zwak heb voor deze tekening - hij straalt m.i. een vrolijke dynamiek uit - heb ik Rak niet meer aangepast en is ook deze illustratie in de kast blijven liggen.



De volgende daarentegen heb ik wel uitgewerkt, hoewel het uiterlijk van deze ridder eigenlijk niet Ooits genoeg werd bevonden. De bedoeling was om t.b.v. de toepassing als groeiposter in het zwaard een cm-verdeling op te nemen.



Een groeiposter is het nooit geworden en of deze tekening überhaupt ooit is gebruikt weet ik niet; volgens mij niet! Later heb ik wel een hele nieuwe versie gemaakt van deze ridder, die o.a. in een reclamecampagne (in 2004) is gebruikt, waarover later meer.



Het lag natuurlijk voor de hand dat er ook postzegels zouden komen; elk zichzelf respecterend land heeft tenslotte een mooie collectie postzegels.
Ik maakte deze vier schetsen, die ik vervolgens ook in kleur uitgewerkt heb, maar waar ik geen voorbeelden van heb, behalve op de toepassingen iets verderop.



Plus een achtergrond. Ik had bedacht dat dit tekstblokje in een kleurgradatie door de illustraties heen als achtergrond moest worden afgedrukt. Ik weet niet zeker of het helemaal duidelijk is wat ik precies voor ogen had. Verderop in deze aflevering heb ik dit idee iets verder uitgewerkt; op de enveloppe van de Luie Lakei.



Het wordt een beetje eentonig, maar ook de postzegels werden nooit gerealiseerd. Wèl werden de illustraties voor de postzegels gebruikt voor bekers en glaswerk, waarvan ik er zelf nog twee heb.


Ook kwam ik met een paar ideeën voor een abonnement of een 10-ritten kaart of iets dergelijks, en dan in de vorm van een sleutel (van het Land van Ooit natuurlijk) of een kroontje. Ook deed ik in deze schets al een poging om tot een vorm voor een paspoort te komen.



Aan dat idee voor een paspoort ben ik verder gaan werken. Dit is een eerste poging voor de omslag; ik had hierbij de ingang tot de Koningssael in gedachten.



Het mocht iets voornamer......



Deze vorm werd gewaardeerd en heb ik verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp.



Nou ja, definitief.....er was nog één kleine verandering noodzakelijk en dat was de naam van het document: geen paspoort, maar PoortPas. Het moest natuurlijk op zijn Ooits, logisch!
Ik werkte deze tekening vervolgens in z/w-halftoon uit; gewassen inkt, zeg maar.



En bij een paar kopieën van deze versie voegde ik wat kleur toe om te kijken hoe dat uitpakte.



Uiteindelijk is de z/w-halftoon versie in één kleur gedrukt; voor zover ik weet in een groene en een blauwe versie.


De PoortPas kwam er dus, evenals een 3-tal verschillende briefpapieren met bijbehorende enveloppen. Voor een kinderbriefpapier dacht ik natuurlijk als eerste aan Sap de Aardwortel. De bedoeling was dat er in het uitgespaarde wit van het blad kon worden geschreven. Ellenlange epistels kon je er natuurlijk niet op kwijt, maar gezien de leeftijd van de doelgroep was het ook niet te verwachten dat dat ooit zou gebeuren.



Ook dit ontwerp werd goed ontvangen en kon ik dus gaan uitwerken. Zoals gebruikelijk eerst in schets, zodat er nog van alles kon worden veranderd of aangepast.



Dat bleek verder niet nodig, maar Marjan wilde er wel graag een bijpassende enveloppe bij. Dit is een eerste poging die het overigens niet haalde.



Het werd deze, waarbij ik vooral de aandacht vestigde op het Rode Oortje!



Zo had ik ook een versie bedacht met Kos; maar dan meer als b.v. een notitieblok, waarbij onderstaande tekening dan als omslag fungeerde, maar wel in deze vorm gestansd.
Een toepassing op een t-shirt zou ook kunnen. Of een poezieplaatje?



Ook dit werd een kinderbriefpapier. Net zoals dat van Sap werd ook deze op A-5 formaat afgedrukt en in - ik geloof - pakketjes van 10 stuks inclusief bijbehorende enveloppen in een cellofaanverpakking aangeboden.
Mijn eerste idee voor de enveloppe van Kos was zijn hoefafdruk (of handtekening); dat werd hem dus niet.....



.......maar deze wel, met de nadruk op zijn snor. Uiteraard!



Aan wie het derde briefpapier zou worden gewijd, werd pas gaandeweg duidelijk. In eerste instantie had ik een fantasie figuur bedacht; een soort schrijver. eerst nog heel ruw.....



.....maar al schetsend kreeg hij vorm, waarbij ik een kroontjespen als leitmotiv in gedachten had. Marjan vond de vorm uitstekend, maar het figuurtje werd afgekeurd; ze had associaties met iets grieks of zo.



Maar eenzelfde opzet met de Luie Lakei zou helemaal goed zijn. Zo gezegd, zo gedaan. En zoals wel vaker had ze natuurlijk gelijk. Dit was veel beter en Ooitser; het was midden in de roos.



....evenals de bijbehorende enveloppe.



Ik faxte - jaja, e-mailen was er in die tijd nog niet bij - Marjan de schetsen als ware de brief opgestuurd. Hierbij maakte ik gebruik van het ontwerpje van de postzegel waar ik het eerder over had, zodat ze ook een idee kreeg van mijn bedoeling met díe ontwerpen.



Zoals gezegd waren deze illustraties helemaal goed en na verloop van tijd kreeg ik onderstaande post toegestuurd. Ik was aangenaam verrast door wat ik zag. Deze illustraties - vooral die van het briefpapier - zijn vervolgens erg vaak en voor allerlei doeleinden gebruikt.





En tot slot van deze post nogmaals een smetteloze versie van het Luie Lakei briefpapier, alsmede die van Sap en Kos en om de collectie briefpapier met mijn illustraties, die er tot dan toe beschikbaar was of in gebruik was, te completeren, heb ik ze hier allemaal nog eens op een rijtje gezet. Tot mijn verrassing waren er inmiddels namelijk ook briefpapieren in omloop met illustraties die ik al eerder had gemaakt. Dus in omgekeerd chronologische volgorde...
















4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi John,
Lang gewacht op een vervolg, maar wat een werk heb jij gehad aan Ooit zeg!
Erg leuk om de eerste schetsen van je ontwerpen te zien.
Trouwens die sieraden in ooit stijl had ik zeker gekocht, vindt ze echt origineel. Jammer dat ik dat postpapier met enveloppen nooit heb gezien (ik kwam pas op staatsiebezoek na AD4) daar had ik echt wel een stapel van gebruikt.
John bedankt! Hier wordt je als ooit-liefhebber weer vrolijk van!

John Rabou zei

Dag Ed,

Tja, het duurde inderdaad even, maar direct na mijn vakantie moest ik eerst een deadline zien te halen. Vandaar!

Het zal vast en zeker vaker voorkomen dat er een langere tijd tussen de afleveringen zit vanwege mijn werk, maar hoe dan ook, ik ben stellig van plan om dit project af te maken; er ligt nog heel veel op de plank!
We zijn tenslotte nog maar pas in 1990-1991!!

En het blijft leuk om te horen dat ik je er een plezier mee doe.

Anoniem zei

Je Blog is weer een feest van herkenning!!!!

Ik viel in die periode precies in de doelgroep (een jaartje of 10 oud) en ik kan mij de meeste tekeningen nog goed herinneren.

Dat Kos briefpapier heb ik in AD4 of 5 nog eens gekregen bijwijze van kerstkaart met als begeleidende tekst
"voor engelenhaar is nu geen geld, daarom wordt deze wens verzeld door een echt ooitse paardenhaar"
humor hadden ze destijds in iedser geval ook in moeilijke tijden.

Ik zag dat je erg mooie abbonementen hebt ontworpen, de abbonementen die ik kreeg waren meestal een knip en plakwerkje op gewoon briefpapier erg jammer.

John Rabou zei

Hi Robert,

Ja, leuk hè, zo'n kerstkaart. Ze waren daar altijd heel creatief en origineel in.
Zo heb ik nog een nieuwjaarswens uit AD 3 bewaard, waar ze het briefpapier van Sap voor hadden gebruikt.

Het was een gedichtje:

De bomen gooien ied're herfst
kadootjes naar beneden
plant-aardig zeggen ze dankjewel
ze zijn dan zeer tevreden

De hofhouding van Het Land van Ooit
laat u ook meegenieten
en hoopt dat Anna Domino 4
voor u er uit zal schieten!

In de enveloppe zaten een paar herfst(eiken)bladeren.