Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiedinsdag 16 september 2008

Een kritisch feestmaal

Eén van de prioriteiten, waar ik het in een vorige aflevering over had en die van invloed was op de ontwikkeling van de "1000 Ooit Dingen", was de volgende opdracht.
Mathieu Basemans - Bas, zoals wij hem noemden - en toentertijd Minister van Overheerlijke Zaken (was zijn officiële functie, geloof ik) had behoefte aan een representatieve map/omslag waarin hij zijn culinaire arrangementen op een aansprekende manier kon presenteren. Voor die map moest een illustratie gemaakt worden van een feestelijk diner waaraan in ieder geval ook de gouverneur aanzat. Ik kwam met de volgende schets.
Bij het arrangeren van de verschillende onderdelen en gerechten op tafel had ik iets in gedachten, dat door de aandachtige beschouwer beslist zal worden opgemerkt. Tenminste dat hoop ik, anders is mijn opzet alsnog jammerlijk mislukt.Ik heb deze post als titel "een kritisch feestmaal" meegegeven, omdat Marjan niet onmiddelijk haar goedkeuring gaf. Zo vond ze de tafelschikking nog niet uitbundig genoeg.
Dus voegde ik ter verhoging van de feestvreugde voornamelijk een aantal glazen toe. Het peper- en zoutsetje werd daarvoor opgeofferd. De tandenstokers mochten nog even blijven, maar niet voor lang. En gelukkig veranderde er verder niets aan mijn oorspronkelijke idee van deze tafelschikking.
Bij nader inzien mankeerde er ook het een en ander aan de uitdossing van de twee figuren links en rechts van de gouverneur. Of ik daar nog iets aan wilde veranderen.

En oh ja, de rugleuning van de zetel van de gouverneur kon eigenlijk ook beter.
Enne... nu ik toch bezig was, was het misschien wel een goed idee om tussen de schotels door wat klimop te draperen. Dat gaf het geheel natuurlijk helemaal de gewenste feestelijke uitstraling. En dus moest ook het potje met tandenstokers eraan geloven. Mijn speciale tafelschikking bleef nog steeds herkenbaar.
Na goedkeuring door Marjan kon ik de tekening in kleur gaan uitwerken en werd de map vervolgens gedrukt. Ziehier het resultaat. Tot mijn spijt beschik ik maar over één exemplaar en die is helaas in een niet àl te beste staat; ernstig vergeeld en nogal vies.
.....maar dat kon je van de gerechten van Bas overigens niet zeggen; wat kon dié man koken, zeg!!!
10 opmerkingen:

Gijs zei

Prachtig John!

Ronduit briljant hoe je het wapen (logo) van het Land van Ooit in de tafelschikking hebt verwerkt! Al die details ook weer!

Zijn het de Graaf en Gravin die naast de Gouverneur aan tafel zitten? Ik dacht in iedere geval Wildebras toch duidelijk te herkennen.

Ik vind de manier waarop je schrijft ook zo leuk. Je hebt een beetje een Ooits taalgebruik. Deftig, correct en een beetje klassiek. 'Waarop de Gouverneur aanzat' bijvoorbeeld. Heel chique!

Inmiddels zit je toch alweer aan je elfde blog. Het lijkt alsof je eerste post pas kort geleden verscheen. Wat vliegt de tijd toch!

Gelukkig maar, want ik kan alweer niet wachten op het volgende verhaal!

Gijs zei

Euh, dat moet natuurlijk zijn: 'waaraan de Gouverneur aanzat'.

Hang ik net een heel verhaal op over dat je taalgebruik zo correct is, maak ik zelf een fout...

P@u! +ox zei

Proost!
En weer een prachtige plaat die ik nog niet gezien had.

Zo gaaf dat - nu het land niet meer bestaat - er nog zoveel over valt te ontdekken. Een bezoek aan het land was voor mij ook altijd al een ontdekkingstocht.

Ga zo door John! En blijf me verrassen.

John zei

Leuke reacties weer, heren.
En ik ga zéker nog even door hoor; ik ben er nog lang niet.
Het ging inderdaad om het wapen Gijs; het was ook wel een beetje voor de hand liggend misschien, zeker nadat ik er zo nadrukkelijk op had gewezen dat er iets met de tafelschikking aan de hand was. Maar goed, veel mensen kijken nogal oppervlakkig.

Ik weet niet wie het zijn, maar nu je het zegt.....?! Aan de andere kant.... de Graaf en Gravin waren toch betoverd?
Maar zonder gekheid, ik had eerlijk gezegd niemand specifiek voor ogen toen ik deze plaat maakte.

Ik had de aanvechting om direct te reageren toen ik jouw vergissing las Gijs, maar je was me voor.

Leuk om te horen dat je mijn schrijfstijl kunt waarderen, zeker als ik je vertel dat het elke keer weer een bezoeking voor me is om een samenhangend en prettig leesbaar verhaal te produceren.
Maar als ik aan het typen ben, doe ik dat wel met de pink omhoog!

Ja, het gaat hard. Tot de volgende keer!

Rick zei

Wat kunt U geweldig tekenen meneer Rabou! Ik ben sinds het failliesement gaan beseffen dat ik heel veel om ooit gaf, en dat ik het eigenlijk heel spijtig vind dat het niet meer bestaat... Maar Uw tekeningen zijn gewoonweg geweldig. Vooral deze, met de superoriginele en mooie verstopte logo in de tafelschikking, echt fantastisch!

Ik hoop ooit een eigen Land van Ooit te mogen openen elders in Nederland, waarvoor ik zelf al druk aan het tekenen ben qua gebouwen, Ooiters en decors, en als ik deze prenten zou mogen gebruiken voor dezelfde doeleinden als waarvoor ze al gedient hebben in Drunen zou ik dat fantastisch vinden.

Aan mijn lijstje van favoriete tekenaars ben U, naast Anton Pieck en Ton van de Ven in ieder geval toegevoegd!

Groeten van Rick, ik wacht met smart op de komende tekeningen.

Anoniem zei

Nog één kritisch puntje: De meneer rechts van de Gouverneur oogt een beetje stijfjes zittend haha...

John zei

Dat zijn nogal ambitieuze plannen, Rick. Je maakt me nieuwsgierig.
Maar bedankt voor je complimenten: ik bevind me in goed gezelschap: het is een respectabel duo!

Hij oogt niet alleen stijfjes, Anoniem, hij is het ook!
Dat was precies de bedoeling ;-)

Rick zei

O haha ik ben ook die anoniem :P Maar waarom moest hij zo stijf dan, de jonkvrouwe aan weerszijde zit er helemaal niet stijf bij, en de Gouverneur zelf ook niet...

Haha, bedankt voor Uw reactie

Rick zei

He, nu vergeet ik nog wat ik wilde vragen haha, heeft U ook schetsen gemaakt van de Ooiters Kloontje, Dame Grandeur, Jean de Orange en Jean Pierre? Hier ben ik namelijk echt heel erg benieuwd naar, aangezien ik ze zelf ook heb getekend in mijn eigen stijl. Ik zou erg graag willen zien of ze vergelijkbaar zien met die van U haha.

Groetjes Rick

John zei

Tja Rick, hij is nogal een ijdeltuit;
heb je die ringen aan zijn vingers dan niet gezien? Dààr gaat het om!

Kloontje is al verschillende keren voorbij gekomen, kijk bijvoorbeeld maar eens bij 1000 Ooit dingen of de OoitSenten.
De anderen komen later nog uitgebreid aan bod, dat beloof ik je. Geduld Rick Anoniem, geduld!!