Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiemaandag 27 oktober 2008

Toekomstplannen

Op 13 augustus 1991 ontbood Marc mij bij zich op Ooit. Deze bijeenkomsten heb ik altijd zeer gewaardeerd, omdat ik zowel door Marc als door Marjan altijd warm werd ontvangen en zij mij zeer het gevoel gaven "erbij te horen". Bij deze gelegenheid ontvouwde Marc zijn visie op de toekomst en geloof me, die was voorwaar niet kinderachtig.
Hij had een adviesbureau opdracht gegeven om zijn plannen gestalte te geven in een aantal schetsontwerpen en maquettes.
Het kantoor van Marc - of nee, waarschijnlijk was het dat van Marjan - lag dan ook bezaaid met blauwdrukken en maquettes van deze nieuw te bouwen projecten. Het was indrukwekkend. Het ging om een structuurplan dat in fasen (drie, meen ik me te herinneren) zou moeten worden gerealiseerd. Dit plan was voorzien van nogal knullige tekeningetjes. Aan mij nu de taak om van alle plannen zogenaamde artists impressions te maken, met name ook ter vervanging van de illustraties die door het bureau zelf waren vervaardigd.
Voorzien van mijn nieuwe illustraties zouden deze toekomstplannen mogelijke geldschieters over de streep moeten trekken. Dat betekent dus dat de meeste illustraties uit deze aflevering nooit eerder openbaar zijn gemaakt. Althans, voor zover ik weet.
Nu moet ik bekennen dat ik geen groot visualiser ben en me doorgaans liever met de meer fantasierijke aspecten van Ooit bezighield, maar ik heb mijn uiterste best gedaan om er toch iets acceptabels van te maken. Helaas heb ik van de meeste tekeningen alleen nog maar kopieën van de schetsen en zijn de uitgewerkte tekeningen niet meer in mijn bezit en kan ik hier dus ook niet laten zien. Toch denk ik dat er met het beschikbare materiaal een heel goed beeld ontstaat van de ambitieuze plannen, die Marc al in een vroeg stadium ontwikkelde.
Alleen de laatste serie uit deze post zijn uitgewerkt en zijn ook verschenen in het al in een eerdere post genoemde "De wereld van uw stoutste dromen".

Allereerst waren er de tekeningen en maquettes van de nieuwe entree. In deze eerste fase was voorzien in een groot (kasteel)hotel dat eveneens de entree tot het park zou moeten gaan vormen.


Ik maakte de volgende impressies.

Eenmaal in het park leidde een verdiepte doorgang naar de Koningssael.
Hier het bureau-ontwerp....


......en hier mijn versie.


Op de plek van de kantoren was een nieuw theater gepland. Op onderstaande maquette zien we Plein Vierendeel met de oostelijke gevel van dit nieuwe theater.


En wederom een visualisatie van mijn hand.


Tot zover fase 1.
Fase 3 heette "Waterland". Ik heb geen idee waar dat gesitueerd was; ik vermoed dat daar nog gronden voor moesten worden aangekocht. In ieder geval moest ook daar een semi-overdekt theater komen.
Hierna volgen twee situatieschetsen. Steeds eerst die van het bureau en daarna die van mij.
Zoek de verschillen (het is er maar één).Dit is alles wat ik van fase 3 heb. Volgens mij waren de plannen voor fase 3 uitgebreider, maar wat ik hier laat zien is alles wat ik er voor gemaakt heb.
Als laatste kom ik dan bij fase 2, omdat ik hier ook uitgewerkt materiaal kan laten zien.
Fase 2 werd "OoitWonen" genoemd en gesitueerd op nog te verwerven grond zuidelijk van Reuzenland en oostelijk van het Roze Kasteel en de Kasteellaan.
Ik denk dat de illustraties verder voor zich spreken.
Ook van deze vakantiewoningen waren maquettes gemaakt.....


....die ik voor mijn doel met wat knip- en plakwerk een beetje aanpaste, zodat ik een beter beeld kreeg van de woningen. De andere kant van deze huisjes was namelijk spannender, omdat men daar glijbanen had bedacht en dat wilde ik in mijn impressies natuurlijk graag laten zien.


Op deze manier kon ik de schets makkelijker maken.


En de uitgewerkte versie.


Als laatste waren er nog maquettes van een drietal verschillende vakantiehuisjes, waarvan ik geen idee heb waar die zouden moeten worden gerealiseerd. Maar goed, Marc wilde artists impressions, dus die kreeg hij.


6 opmerkingen:

Jappie zei

Dàg John,

Allereerst ook mijn complimenten voor de prachtige opzet van deze web-log en jouw creatieve werk wat je in al die jaren voor Het Land van Ooit hebt geleverd. Als oud-Ooiter volg ik jouw blog al vanaf het eerste uur. Met veel van jouw werk was ik reeds bekend, maar met dit laatste project heb je mij enorm verrast! Wat een bijzondere Ooit-wereld hadden Marc en Marjan in de planning! De plannen voor het 'Ooit-tel' waren bij mij bekend, maar dat er (toen) ook extra theaters gepland stonden wist ik nog niet. Dit in een, naar mijn ogen, beter concept dan de latere 'Tachtig Torens'. Toch jammer dat 't nooit geworden is zoals jij getekend hebt...

Groeten van Jappie,
die geduldig wacht op de volgende verrassende post!

Gijs zei

Hi John,

Ook ik ben zeer verrast! Wat een ambitieuze plannen!

Als ik investeerder was geweest zou ik absoluut 'ja' hebben gezegd tegen deze plannen, wat ziet het er allemaal fantastisch uit!

Ben benieuwd wat je nog meer voor ons in petto hebt!

Groetjes, Gijs

Ridderman Robert zei

Hoi John,

Wederom bedankt voor je Blog.

De maquette van het Hotel heeft volgens mij nog een poosje in het atellier/hok van Bertus gestaan en is mij altijd goed bijgebleven.

De rest van de plannen verbaast mij ook omdat ik met name de laatste jaren het idee had dat er weinig ambities meer waren bij Ooit.
Het onderhoudt was de laatste Jaren schrikbarend en er werden sneller dingen weggehaald dan dat er vernieuwd werd.

Na het lezen van je blog krijg ik opnieuw die knoop in mijn maag omdat het zo mooi had kunnen zijn.

John zei

Beste mensen,
wederom waardeer ik jullie stimulerende reacties zeer.
Ik weet niet zeker of ik jullie elke keer kan verrassen, want de volgende keer zal het bijvoorbeeld gewoon weer over foldermateriaal gaan, hoewel ik nog wel het een en ander in de kast heb liggen dat nooit eerder in de openbaarheid is geweest, maar dat duurt nog wel even. First things first!
Toch heb ik nu al iets dat zó fascinerend, curieus en hilarisch is dat ik jullie dat niet wil onthouden.
Eén van de trouwe bezoekers van dit blog, Paul Tox(opeus), is een paar dagen geleden begonnen met een eigen blog over het Land van Ooit. Ik zal het hoe, wat en waarom hier niet verklappen. Ik geef hier alleen het webadres: http://hetlandvanooitvanlego.web-log.nl/

Neem een kijkje en laat je verrassen!

Rick Merkx zei

Hee John,

Ik zou je willen vragen om mijn Ooit-websiteje ook eens te bekijken en mijn teken(kunsten) willen beoordelen.. Of tenminste, dat wat al online staat. Ik ben namelijk zeer benieuwd.

Met deze tekeningen van jouw kant ben ik trouwens ook zeer verrast, al vind ik de Ooiters en Ridderwoningen niet erg mooi, de entree/hotel vind ik zeer zeer mooi!

Verder zou ik je graag willen vragen; Hield jij er in je ontwerpen al rekening mee dat welke materialen er werden gebruikt? (Rioolbuizen e.d.)

Met heel vriendelijke Groeten, Rick Merkx

De site:
http://www.everyoneweb.com/ooitzwolle

roofvogel zei

Dag John,
Als oud Ooiter (19 dienstjaren) komen diverse ideeën mij bekent voor
Waterland was gepland ten noorden van Reuzenland half achter en bezijden het Ooitel!! Het Ooit wonen had als eerste idee op Ridderspoor moeten komen (voormalige Drunense camping nabij afwatering kanaal) het tweede plan was om het ten zuiden van het Rose kasteel te plannen maar opnieuw stak gemeente Drunen daar een spaak in het wiel samen met Vlijmen. Ook toen was er al een investeerder op het oog die later andere bijgestelde plannen als 80 torens ook wilde financieren. Echter de nieuwe gemeente Heusden heeft er dertien jaar over gedaan om een bestemmingsplan uit hun kantoren te laten rollen en dat was mede de oorzaak dat zowel onderhoud werd opgeschoven en de investeerder vertrok naar Toverland bij Venlo !! Het lange wachten op een bestemmingsplan is een van de belangrijkste oorzaken geweest dat Ooit niet meer bestaat !
Tot Ooit
René Valk