Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.



Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie



dinsdag 20 januari 2009

Lustrum!

....en toen bestond het Land van Ooit ineens 5 jaar! Het eerste lustrum!
Toch was er niet veel reden om groot uit te pakken, want in mijn herinnering kwam Ooit omstreeks deze tijd in zwaar weer terecht. Hoe het allemaal precies in elkaar stak weet ik niet, maar het had iets te maken met het opzeggen van het krediet door de bank. Er is toen, volgens mij, door de inwoners van Ooit o.a. nog geprotesteerd bij het hoofdkantoor van die bank.
Wellicht is er iemand onder de lezers van dit weblog die daar iets meer over zou kunnen vertellen; of mij zou kunnen verbeteren of aanvullen.

In ieder geval heb ik in mijn aantekeningen en archief niets kunnen terugvinden wat erop duidt dat ik voor AD5 ook maar iets zou hebben gemaakt.
Het enige dat ik nog had was onderstaande folder; nogal bescheiden voor een mijlpaal als dit, zou ik zeggen, en ook werden er voor dit seizoen geen spectaculaire investeringen gedaan, getuige de opsomming onder het kopje "Nieuw in 1993". In ieder geval hoefde derhalve ook de landkaart niet aangepast te worden.
Gezien de omstandigheden zeer begrijpelijk en verstandig, denk ik.




Ook al heb ik het naadje van de kous nooit geweten, het Land van Ooit is er kennelijk zonder al teveel kleerscheuren doorheen gekomen, want in de aanloop naar AD6 moest er veel gemaakt worden. Ooit kwam in AD6 dan ook sterk terug, maar daarover de volgende keer graag meer!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

AD 5...tsja,

De grote attractie van dat jaar was de vlaggenparade op Chakkar. Nogmaals Tsja.

In de winterstop tussen AD4 en 5 had inderdaad ING-Bank zijn krediet ingetrokken.

De Ooiters kwamen hierna flink in opstand.
Ridderman Sterk en een van de jonkvrouwe zijn als protest per paard naar Amsterdam vertrokken wat de nodige media aandacht opleverde.

Ook was er een heuse demonstratie bij het Hoofdkantoor van ING in Amsterdam.

Zoals ik al verteld had was ik een Ooitfan in hart en nieren ik kon de Ooiters dan ook niet laten gaan zonder ze bij de slagboom uit te zwaaien. Mijn vader vond me nog een beetje te klein om alleen naar Ooit te gaan dus hij fietste gezellig mee. (Mijn vader en zus hebben me jarenlang elke avond opgehaald bij het Land van Ooit waarbij ze niet zelden heel het park af moesten zoeken om me te vinden).

Zo stonden mijn vader en ik allebei aan een andere kant van de weg (Bij de slagbomen) te wachten om de Ooiters uit te zwaaien.

Nadat ik vakkundig een aantal bussen had uitgezwaaid stopte een bus tussen mij en mijn vader.
Marjan stapte uit en vond dat ik maar mee moest omdat ik er toch ook wel bij hoorde. Ik stapte in en we gingen onderweg.

Omdat de bus tussen mij en mijn vader in stond had hij niet gemerkt dat ik was ingestapt totdat hij daar alleen stond met twee fietsen.

Het reisje zelf had een hoog schoolreisje gehalte het laatste stuk van de reis hadden we politie escorte en tijdens de reis werden ooit liederen gezongen.

In Amsterdam was er een korte protestmars waarbij alle Ooiters in kostuum (volgens mij waren zelfs de paarden erbij) naar de ING optrokken. Ikzelf moest van Marjan in haar buurt blijven maar vond het desondanks erg spannend allemaal.

Toen we terugwaren in Het Land van Ooit heb ik meteen mijn vader gebelt die me weer keurig is komen ophalen.

Gellukig heeft Ooit het toen gered alleen jammer dat een groot lustrumfeest er niet in zat.

Ik herinner me de folder van AD 5 als een van de lelijkste Ooit. Pardon ik bedoel natuurlijk dat het niet mijn smaak was.

Ik heb zelf altijd het gevoel gehad dat na AD5 het chique randje van Ooit verdween en dat vanaf toen steeds meer gebruik werd gemaakt van schreuwerige felle kleuren wat ik altijd erg jammer heb gevonden.

Anoniem zei

Over de ins en outs van dat protest heeft Marc ook uitgebreid geschreven in zijn boek 'Op weg naar Ooit'.

De ING had als nieuwe aandeelhouder (de vorige bank was overgenomen) geen interesse meer in Ooit en weigerde derhalve de lening te geven voor de overwintering. Menig Ooiter heeft maanden zonder loon door gewerkt. Het was niet zo dat het park slecht presteerde.

Leuk boek overigens, ik kan het iedere Ooitfan aanbevelen. Ik heb het een jaar geleden nog gekocht, dus waarschijnlijk is het nog te bestellen bij de betere boekwinkel.

Anoniem zei

Nou, zo'n uitgebreide en spannende toevoeging als die van Ridderman Robbert heb ik helaas niet. Ik herinner me wel dat er destijds inderdaad een artikel in de krant stond met de Ooiters (inderdaad te paard) voor de bank. Ik heb me als kind behoorlijk zorgen gemaakt toen en als ik me niet vergis ben ik zelfs een handtekeningen actie gaan houden in de buurt om Ooit open te houden. Ik had ook boterkoek gebakken, samen met mijn moeder, en probeerde dat te verkopen om Ooit uit de financiële nood te helpen. Ik denk dat mijn opgehaalde 7 gulden uiteindelijk flink hebben geholpen, misschien zelfs het Land hebben gered, haha!

Wat ik me ook herinner van AD 5 is dat er dat jaar een veulen geboren werd dat de naam 'Lord Lustrum' kreeg. Dit paard heeft voor zo ver ik me herinner in ieder geval meegespeeld in het MT t/m AD 16, al wisten de Ooiters in de latere AD's niet wat zijn volledige naam was. Hij werd simpelweg 'Lord' genoemd.

Die vlaggenparade was inderdaad geen verfraaiing van Chakkar in mijn ogen. Ook omdat (als ik het me goed herinner) in de jaren daarvoor een geweldig spektakel werd opgevoerd door de Ooiters op het grasveld tijdens de 'Lekker-laat-naar-bed-avonden'. Midden in de nacht vochten de machines tegen de paarden en uiteindelijk werden zelfs het 'Kolossaal kruipend insect' en een heuse vuurspuwende draak betrokken in de strijd. Dat waren nog eens tijden! Door die vlaggenparade was een dergelijk spektakel niet meer mogelijk op Chakkar, zo concludeerde ik toen ik de tientallen vlaggenmasten voor het eerst zag. Ik wist toen nog niet dat de Lekker-laat-naar-bed-avonden überhaupt waren afgeschaft. Lucratief zullen ze inderdaad niet geweest zijn, die avonden, maar wat heb ik er een geweldige herinneringen aan!

Wat was dat een heerlijke tijd! De Ooiters experimenteerden erop los en er werden voortdurend nieuwe personages geboren. Men trok gewoon een kostuum aan dat ergens in een rek hing en trok het Land in. Er waren nog geen protocollen, of reglementen, het was gewoon een feest van ontdekking. Zo’n nachtelijk spektakel als in die tijd was zakelijk gezien natuurlijk volkomen onverantwoord, maar het was wel geboren vanuit passie en creativiteit en dat merkte je als bezoeker. De Ooiters gingen er met zijn allen voor en haalden alles uit de kast om het Land tot een magisch oord te maken en dat lukte! En hoe!

Na AD 5 is er veel veranderd, maar wat altijd is gebleven was de drive van de Ooiters om het sprookje levend te houden. Ik blijf dat bijzonder vinden. Jongeren die in hun vrije tijd ergens op een scooter in hun dorp rondhingen en als bijbaantje frikadellen stonden te bakken in Ooit veranderden in beleefde jonkheren die de mensen aanspraken met U en ze vriendelijk uitzwaaiden met een sierlijke Ooitgroet. Ooit veranderde mensen.

Ik blijf het zeggen, wat is het toch jammer dat dat voorgoed verdwenen is.

Zucht…

Anoniem zei

Als ik hat geweten dat je mijn reactie zou overnemen had ik wel wat beter op spelvouten gelet...haha

Anoniem zei

Sow. Das andere koek.

Nu herriner ik me er niets van, aangezien ik in dat jaar pas ben geboren haha, maar het is toch een hele omschakeling qua folder alleen al. Vooral de voorkant vind ik erg lelijk vergeleken met AD4.

Toch zou ik wel wat willen vragen. De tekeningetjes die lichtjes in het blauw achter de tekst zijn gedrukt, zijn dit tekeningetjes van Marian? Ik heb het over Zeeheer, Ridder Graniet enz.

Ik hoop dat je voor AD6 weer eens wat ontwerptekeningen voor gebouwen oid hebt. Of het verassende materiaal dat je nog van Jean d'Orange en Dame Grandeur had liggen? Haha, ik ben zeer benieuwd..

Ooitgroet RickU

John Rabou zei

Die tekeningen Rick, zijn van Luc Verschuuren. Over hem heb ik het al in een eerdere aflevering gehad ("AD4").

Jean d'Orange en Dame Grandeur gingen pas later een rol spelen in Ooit.
In dit stadium bestonden deze karakters nog niet, als ik me niet vergis.
Voor zover ik heb kunnen nagaan worden zij pas in de folders van AD8 met name genoemd.
Hoewel in AD7 Dame Grandeur al een plekje heeft in het Ooittheater, samen met Alfred J. Kwak en de Grote Graniet Show. Dus nog zonder Jean d'Orange.
Dus voorlopig moet je nog even geduld hebben, vrees ik.

Anoniem zei

Ow dan zal ik inderdaad nog even geduld hebben haha. Al ben ik ernstig benieuwd naar wat het inhoud haha.

Nu brengt me dit wel een vraag. Heb jij ook ontwerpen/ideeen geleverd voor de opnames van Ooitseries? (Sjiek de Friek, Kloontje het Reuzenkind, Sap de Aardwortel e.d.?)

En ook nog de vraag of je even zou willen kijken naar mijn versies van Rak, Stor en een van mijn zelfbedachte figuurtjes Savos? Dit keer geen schetsen overigens, maar echt tekeningen. Ik hoop dat je ze kan waarderen. Ze zijn te vinden via de volgende links:

Rak:
http://i304.photobucket.com/albums/nn187/RickYMonkeY_15/Rak.jpg

Stor:
http://i304.photobucket.com/albums/nn187/RickYMonkeY_15/StordeBostor.jpg

Savos:
http://i304.photobucket.com/albums/nn187/RickYMonkeY_15/SavosdeGoremethaaruitzijnOren.jpg

John Rabou zei

Nee Rick, de Ooitseries werden gemaakt door het Productiebureau van Ooit, o.l.v. een zoon van Marc en Marjan, Marc-Anthonie.

.....en wat jouw tekeningen betreft, ik kan alleen Rak maar zien, de andere zijn kennelijk verwijderd.
Nogmaals, ik zie wel dat je er een leuke hobby aan hebt, maar je moet nog erg veel leren. Als je serieus door wilt gaan met dit soort werk, dan raad ik je aan tekenles te gaan nemen.