Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiemaandag 8 juni 2009

Even tussendoor!

Op 16 mei jongstleden ontving ik onderstaand mailtje van één van mijn lezers van het eerste uur:

Dag John,

In mijn enthousiasme Het Land van Ooit na te bouwen van LEGO, kwam het idee in me op ook de OoitSenten na te maken van LEGO. (Bijgesloten zijn foto's van twee proefexemplaren en het bestand met de opdruk voor alle exemplaren.) Maar ik weet niet of ik ze eigenlijk wel mag namaken.
Zou je de OoitSenten ook als wettig betaalmiddel kunnen zien? En bovendien is het jouw ontwerp...
Het zijn natuurlijk maar hele kleine tegeltjes van 12 bij 4 mm, dus veel details blijven er niet over. Toch wil ik graag weten van jij ervan denkt. Zeker ook omdat ik mijn creaties in mijn online winkeltje wil verkopen aan verzamelaars en geïnteresseerden. Dit uiteraard om de bouw van Het Land van Ooit van LEGO deels te kunnen financieren (LEGO is niet goedkoop).

Met vriendelijke groet,
Paul Toxopeus
P@u! +ox


En deze foto's had Paul bijgesloten.
.....waarbij aangetekend moet worden dat de gekke kleur van Kos op de één of andere manier komt door het uploaden bij Blogger. Hij hoort er eigenlijk net zo pikzwart en glanzend uit te zien als zijn kont. Zó had Paul hem ook gestuurd. Maar ik krijg het niet opgelost. Dus met excuses voor de "misdruk".

Ik vond het zó verrassend en leuk dat ik enthousiast reageerde:

Je blijft me verbazen, Paul. Wat ontzettend leuk.
Eigenlijk mag je ze niet namaken, want er rust auteursrecht en eigendomsrecht en persoonlijkheidsrecht en ook nog naburige rechten op. Jaja, dat is geen kleinigheid, hè?!
Maar als je Kos met de Snor weer voorziet van een fijne staart - want die ben je vergeten - en mijn naam als ontwerper/illustrator netjes vermeldt, dan vind ik het uiteraard best, hoor en geef ik je graag toestemming.
Ik vind het erg correct dat je het me vraagt, zo hoort dat, maar gebeurt lang niet altijd. Hoe heb je ze trouwens bewerkt? Ik neem aan op de computer? Ze zien er best strak uit.
Mag ik als tegenprestatie dit plannetje en de resultaten op Ooitgetekend zetten? Dan wil ik ook wel foto's van de definitieve creaties.
Zijn die proefexemplaren al langer geleden gemaakt?

Ik hoor het wel.
Hartelijke groet
John

...en het antwoord van Paul:

Hoi John,

Hartstikke fijn en super gaaf dat je dat daar toestemming voor wilt geven! Dat zijn nogal wat rechten inderdaad. Ik weet daar eigenlijk niet zoveel van af, maar het leek me idd wel even netjes om te vragen. Dat komt ook omdat ik graag stickers wil laten maken bij een Amerikaan die zelf ook LEGO poppetjes bewerkt. Hij dacht dat Ooitsenten ooit als wettig betaalmiddel werden gebruikt (daar had hij natuurlijk niet echt ongelijk in) en wilde ze derhalve niet printen.
Voor de computerbewerking heb ik de afbeeldingen die je op Ooitgetekend had gezet overgetrokken in een vector bestand, waardoor de lijnen er strakker uit komen en ik er meer contrast in kon maken. Die staart van Kos is me inderdaad helemaal ontschoten, wat maf. Wanneer ik de eerste exemplaren af heb, zal ik je er van elk één sturen, dat is natuurlijk leuker dan een foto. En het lijkt me super leuk als je er iets over op Ooitgetekend wilt zetten.
De proefexemplaren heb ik een half jaar geleden of zo gemaakt, maar de eerste OoitSenten van LEGO maakte ik een jaar of 15 geleden, op mijn 12e, door met een fineliner op een minuscuul etiketje te tekenen.

Vriendelijke groet,
Paul
P@u! +ox

Gisterenavond was ik druk bezig met de voorbereidingen voor het tweede deel van Het Toernooi toen ik - toch weer onverwacht - onderstaand mailtje ontving:

Hoi John,

Het heeft even geduurd, maar de foto's zijn klaar en de bestickerde versies ook! In de toegevoegde foto's zie je de oudste versies die ik ongeveer 15-17 jaar geleden maakte, ik moet iets van 10 of 12 jaar geweest zijn. Ik plakte een etiketje op de kleine tegeltjes en met een viltstift en een fineliner krabbelde ik er iets op wat een heel klein beetje in de buurt van de originele ooitsenten kwam. 15 jaar geleden had LEGO nog geen groene tegeltjes, dus het briefje van 100 OoitSent zit op een blauw tegeltje. Het biljet van 25 OoitSent moet ik toen ook gemaakt hebben, maar ik ben bang dat ik die kwijt ben geraakt. De briefjes van 500 en 1000 OoitSent had ik niet gemaakt, omdat ik daar geen voorbeeld van had. We gingen thuis maximaal 1 keer per jaar op staatsiebezoek in Het Land van Ooit en 5 gulden was mijn ouders te duur voor een biljetje als aandenken. De biljetten van 500 en 1000 OoitSenten ontbreken daardoor nog steeds in mijn collectie. Op de tweede foto heb ik er een fineliner naast gelegd zodat je kunt zien hoe klein de OoitSenten van LEGO zijn.
Op de derde foto staan de laatse versies van de OoitSenten van LEGO. De stickers heb ik in Amerika besteld bij een LEGO fanaat die zelf ook LEGO poppetjes 'customized' (ik weet hier nog niet echt een goed Nederlands woord voor). De resultaten zijn echt verbluffend! Zo gedetailleerd en helder van kleur, dat mijn eerdere versies erbij verbleken. De stickers zijn geprint op flinterdunne stickervellen en gecoat met een beschermende laag met UV-filter. Hierdoor zijn ze speel-bestendig en blijven de kleuren lang mooi. Ik heb nu de eerste 6 setjes van alle coupures beschikbaar, als je mij je adresgegevens stuurt, dan stuur ik een setje op.
Op de overige foto's presenteert een LEGOoiter de eerdere water-slide decal geprinte versies. Dat is een techniek die veel in modelbouw wordt gebruikt. Je print op transferpapier, je spuit er een coating overheen (blanke lak) en als je dat dan in het water legt, komt de print los. Die kun je vervolgens op elk glad oppervlak plakken. Deze methode is veel arbeidsintensiever en wat mij betreft laat het resultaat te wensen over. Zeker als je het vergelijkt met de stickers.
Hopelijk kun je hier iets mee voor Ooitgetekend?

Groeten,
Paul
P@u! +ox

......bij deze Paul, met mijn welgemeende complimenten.

4 opmerkingen:

RickU zei

En anders de mijne wel! Wat een prachtdingetjes, en wat een prielwerk moet dat geweest zijn! Respect Paul ;)

CiaOo Rick

paultox zei

Bedankt Rick!
En John ook, wat geweldig en uitgebreid! Ik heb vandaag het setje op de bus gedaan, dus hou je brievenbus in de gaten morgen.
De setjes zijn dus vanaf vandaag ook te koop in mijn online LEGO winkel Stapper's Store. Wees er snel bij, want ik heb momenteel maar 4 setjes beschikbaar.

Jonkheer Ed zei

Hiep Hiep Hoezee!

Ziedaar de prachtige samenwerking van de twee leukste Ooit Blogs, wat een prachtig idee OoitSenten in Lego. John, onwijs leuk dat je prachtige ontwerpen nu ook het lego blokje mogen sieren. En de kans die je Paul biedt om hierdoor zijn Lego Ooit mooier en echter te maken.
En Paul, telkens verbaas ik mij weer wat voor leuks je weer in Lego heb bedacht. Ik ben al de gelukkige eigenaar van een Lego Dan, maar de OoitSenten mogen niet ontbreken en ik zal dus weldra een verzoekje doen bij de Bank van Ooit.

En om in stijl af te sluiten, tot Legoooit!

Jonkheer Ed

ridderman Robert zei

Geweldig Paul,

het is je weer gelukt om jezelf te overtreffen!!!