Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiemaandag 4 januari 2010

Het verhaal van Ooit


Alvorens ik hier het tweede prentenboek presenteer, wil ik allereerst iedereen een inspirerend en vooral gezond 2010 toewensen en nogmaals bedanken voor de warme belangstelling in het afgelopen jaar.

Zoals gezegd was er voor het maken van de illustraties van dit tweede boek maar erg weinig tijd beschikbaar. Daarom besloot ik om in dit geval wat meer kleine illustraties toe te passen en zo dicht mogelijk bij de tekst te blijven. Bovendien maakte ik de schetsen al zoveel mogelijk "op stand" i.p.v. eerst een stapel studies te produceren zoals ik dat voor het eerste boek had gedaan.
Omdat er niet genoeg tijd was om heel kritisch te werk te gaan, keurde Marjan zo'n beetje alles onomwonden goed en dus laat ik de schetsen hier zien zonder al te veel op- en/of aanmerkingen. Wel staan er hier en daar wat aantekeningen op de bladen zelf.
Als ik me goed herinner wilde Marjan - wegens de tijdsdruk - voor de schutbladen de illustraties uit het eerste boek gebruiken. Die vond ik minder toepasselijk en daarom stuurde haar de volgende fax.
Gelukkig was ze het direct met me eens toen ze deze zwaantjes zag en omdat er snel gehandeld moest worden werd er besloten om maar meteen met uitwerken te beginnen. Dit leverde het volgende resultaat op. Ook weer zonder commentaar; het lijkt me allemaal duidelijk genoeg.
6 opmerkingen:

RickU zei

John!

Ik heb de eer een eerste verwonderde reactie te geven. Ik heb het boek natuurlijk nooit gezien, maar dit is werkelijk fantastisch! En, eerlijk gezegd, in mijn ogen misschien wel mooier als het eerst. Alhoewel die illustraties natuurlijk fantastisch waren, ondersteunen deze tekeningen het verhaal vele malen beter. En ook de kleine tekeningetjes... Ik ben fan! Vooral die van Polle op een shetlandertje met Graniet er vooruit hollend.. Fantastisch gevonden!

De grote tekening van "hét" feest (als Rondalia terugkomt) vond ik overigens ook terug op de omslag van het rollenboek van AD. 18, al komt het op deze manier toch een ietsje beter uit. Minpuntje vind ik dan wel dat de tekst niet netjes in zijn geheel in het bladerdek van de bomen is geplaatst, maar dat is van een mug een olifant maken.

Enorm jammer dat zulke boekjes nooit meer zullen verschijnen, ik ga zeker proberen ook dit deel te bemachtigen! Dan kunnen mijn kinderen in ieder geval vooruit haha.

Heel erg bedankt en veel Ooitse groeten,

Rick!

Paultox zei

Rick,

Ik zou zeggen, hou Marktplaats in de gaten, want daar heb ik dit boek een tijd terug ook kunnen vinden.

Groeten,
Paul

John zei

Gôh, ik heb een èchte fan!!! Wie had dat ooit gedacht??
Dank je voor je enthousiasme, Rick. Ik krijg het er helemaal warm van.
De grote feestplaat is trouwens nog wel vaker toegepast. Daarover later meer.
En wat Paul zegt klopt zeker, vorige maand heb ik nog een exemplaar te koop zien staan op Marktplaats. Ik heb het nog gemeld in een reactie op de vorige aflevering.

Hartelijke groet
John

RickU zei

Waarde heren,

Dit rollenboek is alweer ongeveer een maand in mijn bezit haha. Maar toch bedankt voor de moeite van het vermelden ;) En John, jou reactie op mijn reactie geeft mij dan weer een warm gevoel haha!

Rick!

John zei

Ehhh....ik bedoelde niet het rollenboek hoor, maar het tweede prentenboek het Verhaal van Ooit.
En Paul ook, volgens mij.
En trouwens, ik heb geen idee wat dat is, dat rollenboek!?

RickU zei

O.. Dat is verkeerd begrepen door mij dan haha. Ik houd marktplaats ook zeker in de gaten!

Een rollenboek is trouwens een map met (in mijn geval) de scripts voor een aantal shows in AD 18, een hoop liedjes in de vorm van bladmuziek en teksten, beschrijvingen van alle rollen die in AD 18 werden gespeeld, informatie over de gebruikelijke volgorde van handelen in het Land van Ooit mbt calamiteiten, vragen ed. en wat personeelsinformatie over het Land van Ooit. Het verbaasd me eigenlijk dat jij dat niet wist John? Ik had verwacht dat jij er ook één zou hebben voor gebruik bij illustraties?

Groetjes Rick