Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.



Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie



dinsdag 17 februari 2009

Tijd voor AD-6

Zoals ik al in een vorige aflevering opmerkte, kwam Ooit sterk terug. De post- en leszakken waren inmiddels klaar, maar Marc en Marjan wilden daarnaast ook nog een nieuwe folder.

Om het concept van een Vrije Tijds Park - waar iedereen voor één dag zowel in het verleden, heden en toekomst is - te benadrukken, werd er voor deze folder een nieuw personage geïntroduceerd; n.l. de Tijdheer.
Marjan stelde mij voor om t.b.v. deze folder een oudere illustratie uit 1990 te veranderen.



De bedoeling was om de Gouverneur - hier in zijn allereerste hobbezakje - te transformeren in een tijdloos, volledig wit personage.
Dat was nog niet zomaar gedaan! Zonder veel aan zijn houding en gelaat te veranderen, wist ik met grote hoeveelheden dekwit en na grote inspanning het rode gewaad van de Gouverneur volledig onzichtbaar te maken. Met enkele attributen, zoals een steenuiltje en een zandloper ontstond uiteindelijk de Tijdheer.


Ik weet niet of dit personage ook werkelijk een rol is gaan spelen in Ooit, maar om deze vraag te beantwoorden, beschikken we gelukkig inmiddels over een paar specialisten, op wie ik dus wederom een beroep doe.

De opengevouwen folder zag er zo uit. De voorzijde......


....en de keerzijde.


En als de voor- en de achterkant van de dichtgevouwen folder tegen elkaar gelegd werd, kwam dit beeld naar voren.


In AD6 werden er een paar nieuwe attracties geopend, daar is al het een en ander over gezegd, m.n. in de reacties op mijn vorige post. Met deze spannende attracties - Laserburcht en Donderbal - beoogde Ooit de wat oudere kinderen aan zich te binden, en dan vooral jongens van een jaar of 12, 13, als ik het wel heb.
Ik had voor de leszak al een tijdridder getekend, nu moest er in dezelfde stijl ook een Ooitse laserridder komen. Dit keer geen ellenlange correctierondes en heen en weer gefax. Ik heb alleen de definitieve versie van deze illustratie voorhanden.


Als laatste moest natuurlijk ook de landkaart aangepast worden. Er waren dit keer behoorlijk wat veranderingen noodzakelijk. Als eerste moest de Tijdheer natuurlijk een plaatsje krijgen; in dit geval ten koste van Rak de Reiger.
Donderbal, de Laserburcht en de Ruige Water Route moesten ingetekend worden, alsmede de Totonaken.
In de Engelse Tuin veranderde er vanalles, Graniet verkaste naar het Baroktheater, er kwam weer een Baronale Zetel bij en verder verschenen er overal zonnewijzers en wijzerplaten, maar natuurlijk wel zonder de wijzers.
En hij werd lekker groot - 2 keer zo groot als de vorige landkaart - afgedrukt.


Veel tekst op de achterkant, met behalve mijn Ooitse Laser Ridder ook weer een aantal kleinere illustraties van Luc.

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi John!

Wat een moois toch allemaal weer! En veel nieuws ook voor mij! Deze versie van de landkaart heb ik nooit gezien, evenals de afbeelding van de laserridder. Héél mooi!

Grappig om in de folder die foto van Kloontje als jongetje te zien. Dat was inderdaad zo voordat de televisieserie kwam. Toontje heette hij, als het een jongetje was. Qua continuïteit waren ze duidelijk nog niet zo streng als in de latere AD's, want op de andere kant van de folder staat Kloontje gewoon als meisje op de foto.

Ik herinner me één van de eerste televisieseries van het Land van Ooit waarin de acteurs die de verschillende rollen speelden ook wel eens per aflevering wisselden, ja soms zelfs binnen de zelfde aflevering. Grappig!

Wat de Tijdheer betreft, volgens mij hebben we het in de reacties op een vorige post al eens gehad over Tijdridder Ooit. Ik weet niet of dat hetzelfde personage was als de Tijdheer, maar ik herinner me wel dat er in het klere-eind (zo werd de gang genoemd waar de kostuums hingen) een kostuum hing van Tijdridder Ooit in de kleuren wit en goud, dus het zou heel goed kunnen dat deze twee personages één en dezelfde zijn. Misschien weet Robert hier meer over te vertellen...

Je noemt ook Ridder Graniet in het Baroktheater. Ik herinner me die voorstelling nog heel goed! De Grote Garnietshow, waarin Graniet goochelde met een assistente uit het publiek die hij voor de gelegenheid omdoopte tot Miepie. Ik heb als kind die voorstelling opgenomen op een cassettebandje en heel vaak geluisterd voor het slapengaan. Ik heb geloof ik zelfs nog een variant van die voorstelling gespeeld op een opendag op school.

Nou, dat zijn weer de herinneringen die deze post bij mij naar boven brengen.

En ik kan alweer niet wachten op de volgende!

Groetjes, Gijs

Nijna zei

Hoi

In tegenstelling tot Gijs wordt alles voor mij steeds bekender... Echt heerlijk om daar de verhalen omheen te kennen, juist omdat het voor mij zo bekend is.

Wat betreft de Tijdheer; naar mijn weten is hij nooit veel verder gekomen dan een korte verschijning bij Wordt Vervolgt... In het Land heb ik de Tijdheer in ieder geval nooit gezien of het moet in het Manegetheater zijn geweest want daar kwam ik toen maar zeer zelden. Ook in latere Ooitkundes (AD 8-10) is geen Tijdheer te vinden.
De latere Tijdridder was voor zover ik het weet niet verwant met de Tijdheer. In AD 8 verscheen Tijdridder Ooit op in het MT om samen met Kloontje, Flaneer, Pier, de Freule van de Strakke Teugel en Altijd Trouw een Drogtpoot te verslaan.

Groeten,

Marjolein

Anoniem zei

Ja, verdomd, nu herinner ik het me ook weer. Ik heb even gezocht en dat fragment uit wordt vervolgd gevonden op youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=-6Vx5qw2IhY

Het is inderdaad hetzelfde kostuum als op de tekeningen, maar niet het kostuum dat ik heb zien hangen in de kleedgang. Het moeten dus twee verschillende personages zijn geweest. Ik neem aan dat de Tijdheer minstens één seizoen te zien moet zijn geweest in het Land als losse rol dan, want het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze dat kostuum slechts hebben gemaakt voor dat ene minuutje op televisie.

Leuk, dat puzzelen!

Anoniem zei

Ik meen dat Tijdheer ooit een korte rol heeft gehad in het Manage theater maar dat hij hier alverwege het seizoen uit is geschreven.

Het gebeurde vaker dat een voorstelling tijdens het seizoen volledig werd gewijzigd.

Leuk van je Gijs dat je even stil staat bij "De grote Graniet Show" Dit is toch wel een van mijn favoriete Ooit voorstellingen.

Ik weet nog dat Pieter-Bas ooit het loopje van Magische Miep na deed en toen bleek dat de dame een houten been had, was erg pijnlijk.

Volgens mij heeft "De grote Graniet show" ook nog in het Ooit theater gestaan maar omdat de intimiteit van het Baroktheater daar ontbrak kwam de show daar niet tot zijn recht.

Na de voorstelling was het podium vaak een grote bende. Het gebeurde weleens dat Graniet direct na zijn eigen show een pannekoekfonie moest spelen niet zelden werd dan aan mij gevraagd of ik alles dan op zijn plek wou leggen voor de volgende show. De sleutel moest ik maar bij de baldakijn afgeven.

Als je over de A59 langs "De poort van Heusden" (het vroegere Land van Ooit dus) rijdt dan zie je nog steeds de totonaken paal staan die op de plattegrond is getekend. Deze paal doet nu dienst als telefoonmast.

John Rabou zei

Zie je wel! Ik wist wel dat ik op jullie kon rekenen, voor wat betreft de Tijdheer.
Wat leuk dat je dat filmpje hebt weten op te duikelen, Gijs. Ik had de Tijdheer nog nooit in levende lijve gezien. Hij had zelfs een zandloper in zijn handen; alleen het uiltje ontbrak!
En bedankt ook weer voor al jullie herinneringen. Erg leuk om te lezen allemaal.

Anoniem zei

Over filmpjes gesproken, John!

Ik kan me nog een filmpje herinneren van Jean d'Orange die met zijn oranje Limo op bezoek ging bij een nederlandse illustratie.

Het staat me niet helemaal meer bij maar, was jij dat? en zoja bestaat het filmpje nog? ik had al even gesnuffeld op Youtube maar ik kon niks vinden.

John Rabou zei

Hoi Robert,

Die illustrator was ik inderdaad. In een reactie bij "AD4" schreef ik het volgende:

knip

Ik heb Jean d'Orange zelfs ooit bij mij thuis mogen ontvangen in het kader van zijn interview-programma "Hallootjes op Nivootjes". Dat was een bijzondere ervaring. Daarover wil ik terzijnertijd - het speelt pas in 2000 - uitgebreid berichten. Er is ook een video van, die ik op de een of andere manier moet zien te digitaliseren, zodat ik die ook in dit weblog kan opnemen. Heeft iemand misschien suggesties hoe ik dat moet aanpakken?

knip

Die suggesties zijn dus zeer welkom.

Overigens werd die uitzending zó vaak herhaald, dat ik er door diverse ouders op het schoolplein - bij het ophalen van mijn kinderen - regelmatig op werd aangesproken dat het toch wel erg veel van het goede was en of het zolangzamerhand niet genoeg was.

Anoniem zei

Haha, dát herriner ik me ook nog, jean in zijn limo haha. Stond er zelfs al om 6 uur voor op!

Deze post is werkelijk geweldig John. Er beginnen dingen op de landkaart te verschijnen die ik me ook nog herriner, en dat maakt het nóg interessanter.

Overigens was ik ook zeer verrast deze post 10 minuten geleden te ontdekken op je site. Ik had eigenlijk bedacht een eerdere post te bekijken, maar werd dus blij verrast! Erg bedankt hiervoor haha.

OoitGroet Rick

Nijna zei

Hoi John,

Ik heb eens even bij mijn zus geinformeerd wat betreft het digitaliseren van het filmpje (zij is daar aardig bekend mee). Afgezien van een fatsoenlijke videorecorder heb je er toch ook wel een aantal specifieke computerprogramma's bij nodig wil je het een beetje netjes doen. Ik moet het filmpje ook nog ergens hebben. Wel wat lastig zoeken als je tijdelijk overal en nergens woont maar als ik 'm kan vinden wil zuslief 'm best digitaliseren. Is dat wat??

Groeten

Marjolein

John Rabou zei

Dat zou fantastisch zijn, Marjolein. Ik vind het een genereus aanbod en ik zou er graag gebruik van willen maken.
Ik heb die videoband natuurlijk zelf ook, dus die zou ik ook naar jou of naar je zus kunnen sturen, maar dan moet je me wel een adres - uiteraard off-line - laten weten op johnrabou@gmail.com.

Anoniem zei

Ik ben pas voor het eerst in AD 8 - als ik me niet vergis - in Ooit geweest. Sindsdien moest er een jaarlijks bezoekje van af. Wat een prachtige blog is dit zeg! Bedankt voor het leuke kijkje achter de schermen. Ik vind deze folders opmerkelijk leuker dan diegene die ze de laatste jaren gebruikten. Deze geeft tenminste een goed beel terug van wat je van Ooit mag verwachten. Ik vraag me af op de gebrekkige marketing (in mijn oen dan) die men de laatste jaren van ooit toepaste ook niet te maken hebben met de teloorgang van het park. Alvast bedankt voor alle mooie updates, alsook aan alle leuke info van de andere posters hier! Zo blijft het ooit - gevoel toch nog een beetje verder leven!

John Rabou zei

Welkom Nicolaï, en dank voor je reactie.
Dus vanaf mijn toekomstige post over AD8 mag ik jou ook toevoegen aan mijn almaar uitdijende schare informanten en commentatoren?
Ik zou het zeer op prijs stellen.
Met groet
John

Anoniem zei

Die tijdheer Ooit in Wordt Vervolgd, is destijds inderdaad als "dat doen we nog even erbij" in Wordt Vervolgd verschenen. Roger werd in het kostuum gehesen en staat daar werkelijk ter plekke te verzinnen wat hij moet zeggen. Haha. Helemaal Ooit dus. Ik heb meer van die Wordt Vervolgd en andere fragmenten op You Tube gezet en je kunt ze ook vinden op de space van Het Ooits Weerzien. Hier thuis heb ik nog veel meer videomateriaal liggen, maar moet eerst eens de tijd vinden om het allemaal te digitaliseren. Een hoop hebben de Ooiters al wel kunnen zien op Het Ooits Weerzien van Oktober 2008.
Tijdheer Ooit zat in het MT om samen met een aantal andere Ooiters een enorme Drogpoot te verslaan. Er stond een enorme tafel in het MT voor een Picknick. Ergens moet ik die voorstelling, of delen ervan ook nog wel op video hebben.
In elk geval super om ook dit materiaal en het verhaal erachter weer eens terug te zien.

Mr-Dale zei

Quote van Ridderman Robbert:

Als je over de A59 langs "De poort van Heusden" (het vroegere Land van Ooit dus) rijdt dan zie je nog steeds de totonaken paal staan die op de plattegrond is getekend. Deze paal doet nu dienst als telefoonmast.

(einde quote)

Dat zijn twee verschillende palen. De telefoonpaal staat om het hoekje bij de puntwei. De Totonakenpaal stond de laatste keer dat ik in het Land was nog steeds (of weer eigenlijk, want hij is lang weggeweest en in AD17 (?) weer teruggekomen) in het midden van de platgegooide Ridderarena. Hij is ook rood inderdaad, maar een stuk slanker, met touw bedekt en niet geschikt als telefoonpaal haha.

Volgens mij heb ik deze Landkaart heeeeeeel lang bewaard nadat ik in dat jaar een bezoekje bracht aan Ooit. Ik kan me die afbeelding van de Tijdheer nog goed herinneren en ik heb me tijdens mijn dienstjaren bij Ooit altijd afgevraagd wie het nou was. Et voila, het antwoord.... merci!

Groetjes Erik

Anoniem zei

Dat kan kloppen, de Totonaken zijn in AD 6 in Ooit op bezoek geweest de paal die destijds gebruikt is is daarna in dienst gekomen als KPN paal.

Volgens mij (maar dat is na mijn tijd) zijn de Totonaken later nog een terug geweest in Ooit. (Wellicht weet Gijs hier meer van).

Ik ga ervan uit dat hiervoor een nieuwe paal gebruikt is.

Voordat de paal geplaatst werdt (AD6) moest er eerst een door alcohol bedwelmde kip in het gat geplaatst worden waar de paal bovenop werd gezet. De totonaken durfde de paal niet in wanneer dit ritueel niet werd uitgevoerd.

Nijna zei

In AD 17 zijn de Totonaken nog een keer langs geweest. Met de herinnering van de 1e keer in gedachten zijn mijn zus en ik toen heel bewust weer gaan kijken (de 2e keer waren ze er niet zo heel lang) om te zien of het nog steeds zo spectaculair was als wij in gedachten hadden....
Dat was het en het heeft mij toen eindelijk de mooie foto's opgeleverd die ik in AD6 nog niet voor elkaar kreeg :)

Marjolein

Anoniem zei

Volgens mij is het zo gegaan: De paal die in AD 6 gebruikt is, stond weliswaar NAAST de telefoonpaal, maar is zelf niet als telefoonpaal gebruikt.

Welke paal er gebruikt is in AD 17 weet ik niet, want toen was ik geen lid meer van de Compagnie. Het zou kunnen dat ze een nieuwe paal hebben gepland, maar waarom? Het zou me dus ook niets verbazen als dat gewoon dezelfde paal is geweest. Waar die paal nu staat weet ik niet. Waarschijnlijk zoals Mr-Dale schrijft om het hoekje bij de puntwei. Het is in ieder geval niet de paal die als telefoonmast gebruikt wordt, maar dat is wel wat de Ooiters altijd vertelden. Is toch een leuke anekdote...

Dat verhaal van die kip klopt, al was het geloof ik een haan. Dat moet nog een hele ceremonie geweest zijn. De Totonaken namen dat heel serieus.

Ik herinner me een verhaal van een collega die als dame Grandeur een erotische paaldans deed bij de paal tot grote woede van de Totonaken. Dat was heiligschennis!

Gelukkig is er nooit iets mis gegaan, geloof ik. Terwijl het toch een risicovolle onderneming was.

Dat is wat ik erover te zeggen heb…

Groetjes, Gijs

roofvogel zei

Even een kleine rectificatie aan ridderman Robbert
De huidige mast voor de gsm verbindingen is niet meer de oude totonakenpaal ! In 2005 is deze totaal vervangen wegens o.m. veiligheidsvoorschriften en uitbreiding van de capaciteit . Deze paal is zelfs 4 meter hoger !!!

René Valk