Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.



Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie



vrijdag 3 juli 2009

Het eerste prentenboek

Tot besluit van dit drieluik over de totstandkoming van het eerste prentenboek van het Land van Ooit presenteer ik hier integraal en in de juiste volgorde het hele boek per spread inclusief een aantal toepassingen bij enkele illustraties.
Uiteraard te beginnen met de omslagillustratie. Waarom deze illustratie gespiegeld is afgebeeld heb ik al omstandig uitgelegd in één van de reacties op de vorige post.



Bij de illustraties voor de schutbladen was het meteen al raak. Niet lang na het verschijnen van het boek ontdekte ik tot mijn niet geringe verbazing en genoegen dat deze plaatjes op diverse manieren waren toegepast, zoals op frietbakjes en enveloppen.






Van Marc zelf kreeg ik een gesigneerd exemplaar van het boek mét opdracht. ik ben nog altijd trots op de benaming tekenpenridder, dat dekt de lading nog steeds redelijk, denk ik.





Een paar jaar later zag ik in de folder van AD-13 (2001) dat Kraspach - het zwaard van Graniet - duidelijk gemodelleerd was naar bovenstaande illustratie.



We hebben het in een vorige aflevering ook uitgebreid gehad over de kostuums, o.a. over die van Snip Snap Lieve. In de folder van AD-15 (2003) zag ik voor het eerst dat er een japon was gemaakt die duidelijk geïnspireerd was op mijn illustratie. Oordeel zelf.


En in hetzelfde jaar - het Land van Ooit bestond toen 15 jaar - verscheen onderstaand artikel in het Brabants Dagblad. Ik herinner me een spectaculaire presentatie van de mooiste creaties die ooit door Ooit zijn gemaakt.







Ook over het toernooiveld is al veel gezegd, o.a. dat er smuldozen van werden gemaakt, maar dat was niet het enige.








Deze illustratie van Takkar beschouw ik nog altijd als de beste uit deze serie. Ik heb hem dan ook ingestuurd voor de BNO Illustratie Jaarprijs 1999, de jaarlijkse verkiezing van de beste illustratie door de Beroepsvereniging van Nederlandse Ontwerpers. Takkar schopte het tot een officiële nominatie (maar won helaas niet).



Ook het kostuum van Gorol meende ik op een gegeven moment te herkennen op een fotootje uit de folder van AD-13.



En ook stond er een foto in dezelfde folder waar Lapis Lazula in te herkennen is.


In AD-16 (2004) kwam er een flyer uit, waarop in ieder geval het dekkleed van het paard zonder enige twijfel op mijn illustratie is gebaseerd.


Het heeft helemaal niets te maken met het onderwerp van deze aflevering maar de keerzijde van deze flyer moet voor onze Lego-wonderjongen Paul toch wel een verrassing zijn, tenzij hij het natuurlijk allang wist, van die Lego-kastelendagen in Ooit in 2004. Misschien was hij er zelfs wel bij.
Het is wel toevallig dat net op deze foto Snip Snap Lieve en Graniet samen bezig zijn om een optrekje te bouwen.


Ook werd er van de illustratie van Lapis Lazula een tijdje later dubbelzijdig bedrukt briefpapier gemaakt. De bijbehorende enveloppen zijn eerder in deze post al voorbijgekomen.






Toen ik deze pagina zag, schrok ik nogal. Het hart komt beslist niet uit mijn koker. Ik vond het iets teveel van het goede en nogal kitcherig - excusez le mot.
Tenslotte bestond eigenlijk de hele rôbe van Snip Snap Lieve al uit hartjes en ook haar loper krulde zich genoeglijk in hartelijke vormen. Maar goed, het kon niet meer ongedaan gemaakt worden en ik heb er in de loop van de tijd wel mee leren leven.

Tot zover mijn wederwaardigheden betreffende het eerste boek. Volgende keer doe ik gewoon weer een landkaart.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

En zo komt er weer een einde aan een paar heerlijke blogs.

Het is leuk om er even bij stil te staan hoeveel mensen van deze tekeningen hebben genoten, al is het maar tijdens het eten van een frietje.

Ik ga er voor het gemak vanuit dat de manier waarop het Ooit logo in het boek gedrukt is te maken heeft met de eerdergenoemde tijdsdruk?

Dit boek zal altijd in mijn kast blijven staan.

paultox zei

Hoi John,

Wat een ontdekkingen toch weer. Die expositie in het textielmuseum en de LEGO kastelendagen...

En wat een eer dat je speciaal voor mij de achterkant van de flyer ook laat zien! Maar ik had er wel van gehoord dat er ooit een LEGO activiteit is geweest in Het Land van Ooit. Op de LEGO-dag in Elst begon de voorzitter van de LEGO-club de Bouwsteen erover, naar aanleiding van mijn bouwwerken. Wat had hij dat Land van Ooit vreselijk gevonden zeg! Geen goed woord had hij ervoor over. Bemoeizuchtige Ooiters, van wie je niet verder mocht als je niet eerst de Ooitgroet leerde... Daar hoefde hij en de hele LEGO club echt nooit meer naartoe.

Het doet me wel een beetje pijn als iemand Het Land van Ooit verguisd. Maar ik had voornamelijk medelijden met hem; zo verbitterd dat hij niet open stond voor de schoonheid van Ooit... Sneu.

Maar op dit moment werk ik heel hard aan Snip Snap Lieve en Graniet. Dus binnenkort zullen die ook zelf vereeuwigd worden in LEGO.

Ook zag ik de originele jurk van Snip Snap Lieve te koop staan op Marktplaats.nl! Wellicht nog iets voor je collectie?

Die afbeelding van het toernooiveld ben ik naast de smuldozen en drinkbekers ook op de Ooitkunde in drie delen (de personeelsmap) tegen gekomen. Ook uit AD 15 overigens.

Ridderman Robert zei

Hoi John,

Wat een leuke afsluiter van deze cliffhanger.

Je begint je blog met "mijn eerste prentenboek" ik moet toegeven dat ik al vol verwachting ben wat Ferguut ons gaat brengen.

John Rabou zei

Inderdaad een leuke gedachte, Anoniem (?), dat er zelfs bij het genieten van een frietje ook genoten kon worden van die tekeningetjes.
Toch denk ik dat dat maar voor een handjevol mensen gold, want de meeste mensen nemen dit soort verfraaiing volgens mij als
vanzelfsprekend. Maar ja, zo is het nu eenmaal.

Zo zie je maar weer, Paul, het Land van Ooit heeft altijd de meest tegenstrijdige meningen losgemaakt. Òf men vond het fantastisch, òf men vond er helemaal niets aan; en dat werd dan vaak in de meest krachtige bewoordingen geventileerd.Iets ertussenin bestond eigenlijk niet.
Ik heb dat zo vaak meegemaakt; ik had dan altijd de neiging - en nog steeds - om het als een soort ambassadeur voor Ooit op te nemen.Ik denk trouwens dat dat voor iedereen wel geldt, hier.

Wacheffe Robert, ik heb het over HET eerste prentenboek, en wel het eerste van het Land van Ooit. In een andere hoedanigheid had ik al wel eerder prentenboeken gemaakt, o.a. een stuk of zes voor een Duitse uitgeverij tussen 1990 en 1996, dus ook gelijktijdig met mijn werk voor Ooit.
En Ferguut, dat is een heel ander verhaal. Heeft niets met Ooit te maken, dus hoort eigenlijk niet in dit weblog thuis, hoewel....het is natuurlijk wel ooit getekend, of beter gezegd, ik ben er nog steeds mee bezig; al zo'n jaartje of tien inmiddels, maar alleen in stille tijden, en die zijn over het algemeen erg schaars (gelukkig).

Wie weet, als deze geschiedenis achter de rug is, begin ik misschien wel met een nieuw weblog.

RickU zei

John!

Ik werd blij verrast toen ik het laatste deel van de trilogie toch nog vond, vóór ik op vakantie ga zelfs! Super, Fantastisch, Bravo!

De tekening zijn én blijven prachtig, ik ben erg blij dat het boek sinds kortook mijn plank verrijkt. Het verhaal vind ik, al kun jij daar niets aan doen, íets simpel, maar voor kinderen echter is heteen fantastisch boek, wat ik ook zeker zal meenemen naar míjn kinderen later ;)

Overigens vind ik de prent op de smulbox en bekertjes, en de tekeningetjes op het briefpapier, enveloppen en frietbakjes zeker niet misstaan. Het is een heel originele opvulling, non-commercieel en eigenlijk zonde om weg te gooien.. Daar kunnen ze bij de Efteing tegenwoodig wat van leren haha.

Een heel mooie post, met een zeer dubbele, maar verwachtingsvolle afmaakzin: Volgende keer doe ik gewoon weer een landkaart. Mijn mondhoek werd er wel door opgekruld haha.

Dikke Ooitgroet

Rick

Gijs zei

Hoi John (èn trouwe Ooitgetekend bezoekers)

Na een maandenlange race tegen de klok om mijn diploma aan het conservatorium in Rotterdam te halen, een periode waarin ik maar liefst vier voorstellingen door elkaar heen heb gespeeld, mag ik mijzelf vanaf nu officieel aanstormend musicaltalent noemen. In de nachtelijke uurtjes heb ik vaak snel nog even gekeken op Ooitgetekend en zoals altijd met groot plezier de prachtige illustraties bewonderd, maar qua reacties is mijn inbreng er helaas een beetje bij ingeschoten de afgelopen maanden. Maar ik ben terug en wacht met smart op al het moois dat ons nog te wachten staat!

Wat heb ik genoten van de illustraties voor het eerste prentenboek van Ooit! Geestig om te lezen over die verhaallijn met Jean d' Orange, of de zoencursus van Ridder Graniet. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de serie eerste schetsen die je maakte van Troe de Bionische vechtstier. Geweldig, die robotpoot met het aan/uit knopje!

Ook heel leuk om te zien hoe sommige kostuums gebaseerd waren op tekeningen van jou. Het werkte dus overduidelijk twee kanten op. Wat mij betreft mag aan de titel 'tekenpenridder', toegevoegd worden 'en opperontwerp kostuumheer'.

Met smart wacht ik op de volgende post!

Groetjes, Gijs

John Rabou zei

Allereerst lijkt me een felicitatie op zijn plaats, Gijs. Goed gedaan hoor en het verklaart ook meteen waarom er zo'n oorverdovende stilte heerste van jouw kant.
Wat ben ik blij om je weer te horen, ik was bang dat je er de brui aan gegeven had! Dus welkom terug.
Betekent dat dus we nog veel van je gaan horen en zien in deze gouden tijden voor de musical? Zou leuk zijn; hou ons op de hoogte. En wie weet kunnen we nog eens wat samen doen, hoewel ik jouw betiteling van
opperontwerpkostuumheer wel iets teveel eer vind.

Gijs zei

Er de brui aan geven? Nooit! Al zou ik gegijzeld worden door drie drochtpoten, gemarteld door Stor de Bostor in hoogsteigen persoon, of gevierendeeld door drie Shires en een bionische vechtstier, terugkeren doe ik altijd! Al was ik omgetoverd in een zwart-witte zwaan, dan nog zou ik mijn vlerken op de piepkleine lettertjes van mijn toetsenbord plaatsen en desnoods in het zwaans mee discussiëren over de wonderschone illustraties die je toch elke keer weer uit je hoge hoed tovert.

Samenwerken? Mmm, ik weet niet of ik hier al eens eerder iets over gezegd heb, maar ik ben in samenwerking met een musicalproducent bezig met een nieuwe Nederlandse musical genaamd 'De Tovelaar'. Eigenlijk zou deze productie komend seizoen de theaters gaan veroveren, maar helaas zijn ook in musicalland barre tijden aangebroken. We hebben de tour dus uit moeten stellen naar 2011/2012. Maar de Tovelaar gaat er sowieso komen! We hebben het er in een vroeg stadium al over gehad dat er t.z.t. ook een prentenboek moet komen van de Tovelaar en in deze bespreking heb ik jouw naam reeds laten vallen en de producent een blik laten werpen op de illustraties op Ooitgetekend.nl. Het team was erg enthousiast, dus wellicht dat die samenwerking er in de toekomst inderdaad van gaat komen.

Kijk voor de grap eens op www.detovelaar.nl Wellicht doe je al wat inspiratie op...

Tot snel!

Groetjes, Gijs

RickU zei

Ziet er veelbelovend uit Gijs, dat filmpje ;) Is de muziek erin ook door jou gecomponeerd?

Gijs zei

Nee, de muziek is van Eelco Claassen (bekend van verschillende moderne Nederlandse musicals)

Ik ben de man met de baard en de puntmuts...

John Rabou zei

De Tovelaar...een bijna Ooitse benaming! Maar om met Rick te spreken, het ziet er inderdaad veelbelovend uit.
En nee, je had het er nog niet eerder over gehad, maar zo'n prentenboek lijkt me zeker wel wat. In ieder geval leuk dat je aan me dacht. T.z.t. moesten we er maar eens over van gedachten wisselen.
Groet
John

Anoniem zei

Hoi John,

Wij mochten met onze scoutinggroep net voor de sloop in het park diverse decorstukken ''redden'' van de ondergang.
Uit de voormalige attractie Het Opslot hebben we toen diverse decorstukken verwijderd die iig door jou ontworpen zijn, of heb je deze ook geschilderd?
Het gaat over Rak de reiger(hoofd) 2x Stor de bostor(schilderij)Takkar de slechte(groot schilderij)Grootoor de gore(groot schilderij) en nog een aantal kleine schilderijen over een aantal ridders.
Ze hebben/krijgen een mooi plekje in ons clubgebouw!

Groet Jacco

John Rabou zei

Beste Jacco,

Toen ik voor het eerst het Opslot bezocht zag ik die schilderingen tot mijn grote verbazing ook voor het eerst. En nee, ik heb ze niet zelf geschilderd, maar zij komen inderdaad zonder uitzondering uit het eerste prentenboek.
Eerlijk gezegd was ik er een beetje gepikeerd over. Ik voelde me
gepasseerd en - ik wil niet arrogant zijn - maar ik weet zeker dat ik het zelf beter had gedaan. Toen ik Marjan erover aansprak, bleek het vooral om een bezuinigingsmaatregel te gaan.Ze ging ervan uit dat het goedkoper was om het intern te (laten) doen, dan om mij in te schakelen. Ik begreep dat wel, maar ik heb het altijd jammer gevonden dat ik er niet bij betrokken werd. Het ging uiteindelijk toch om mijn kindjes!

Maar wat fijn om te horen dat ze nog gered zijn en klaarblijkelijk een tweede leven gaan lijden.
Ik zou ze nog wel eens willen terugzien. Waar staat jullie clubhuis?

Anoniem zei

Hoi John,

Die schilderijen hangen/staan op het scoutinggebouw in Drunen.
Dr. Akkermansgroep, Duinweg 35.

Laat maar weten of je een keer wil kijken.

Ik vind het idee voor een web-winkel aan de ene kant een leuk idee en aan de andere kant jammer dat alle tekeningen dan verspreid worden maar zoiets hou je toch niet tegen.
En idd beter dan dat ze liggen verstoffen in een la.

Eigenlijk zou er een Ooit museum moeten komen ;)

Groeten Jacco