Op dit weblog streef ik er naar om met een zekere regelmaat en in een min of meer chronologische volgorde alle schetsen, illustraties (en hun toepassingen), die ik vanaf 1988 tot 2004 voor het Land van Ooit heb gemaakt- men noemde mij Opperhoftekenmeester - te ontsluiten. Dit tot genoegen - hoop ik - van de velen die het Land nog altijd een warm hart toedragen.Klik op de afbeeldingen voor een grotere versiedonderdag 30 december 2010

Hohoho, Kerst enzo!


Niet lang na de Makei-kleurplaat werd mij gevraagd om nog een andere te maken. Dit keer was de opdrachtgever Peijnenburg en het onderwerp van de plaat was een kerstscène ter promotie van Kapitein Koek, één van hun producten.
Ter inspiratie en als voorbeeld werd mij een tweetal leaflets overhandigd van de Kerstshow@ooit die in de kerstvakantie van 2003 in de Koningssael en het aangrenzende Kersttheater gehouden zou worden. Verder kreeg ik een serie voorbeelden van Kapitein Koek-karakters mee, omdat het de bedoeling was enkele daarvan in de kleurplaat op te nemen.
Ziehier de voor- en achterzijde van beide leaflets en de Kapitein Koek-karakters.Ik produceerde de volgende schets.


Dit maakte bij Marjan een hele waslijst aan op- en aanmerkingen los.....

......die ik gewillig één voor één afliep en na verbetering afvinkte. Dit resulteerde in de volgende, verbeterde versie.


En nòg was Marjan niet helemaal tevreden, getuige de volgende extra wensenlijst!

Nadat ook deze aanpassingen waren gedaan, keurde Marjan uiteindelijk de schets goed.


Hoewel, Graniet keek eerlijk gezegd wel een beetje leip uit zijn ogen, dus ook dat nog maar even veranderd.


Dat was beter! Of-ie nog in te kleuren was, heb ik nooit meer gehoord, maar dit was het resultaat.


En omdat ik toch al zo lekker bezig was, kon ik net zo goed ook maar meteen een versie maken voor het Land van Ooit zelf, met in plaats van de Kapitein Koek-karakters een stel kinderen. Ook deze schets was niet onmiddelijk in orde, maar het aantal gewenste aanpassingen bleef in dit geval binnen de perken.Of deze kleurplaat gebruikt is of succesvol was, weet ik niet, want ik heb er nooit meer iets van gezien of gehoord. Ook niet of er kinderen zijn geweest die hem daadwerkelijk hebben ingekleurd.


Als afsluiting van deze aflevering en omdat het bijna Oud en Nieuw is, maak ik van de gelegenheid gebruik om iedereen een hele gezellige jaarwisseling en een buitengewoon


te wensen!!

20 opmerkingen:

Remco zei

Jij ook een fijne jaarwisseling,

Ik ben nieuw hier en heb de afgelopen dagen uw blog doorgekeken en ben zeer verrast over de mooie tekeningen die u heeft gemaakt en waar ik vroeger naar kon kijken.
Vele malen heb ik op een landkaart gekeken waarvan ik nu weet dat het van uw hand kwam.

Bedankt voor deze fijne herinneringen
17 jarige Remco de Graaf

Nicolaï zei

Hoi, wat leuk die snelle updates tegenwoordig :-)
Leuke tekeningen maar weer. Jammer dat die eigenlijke kerstshow@ooit nooit van de grond gekomen is. Wij hadden hem twee keer geboekt. Het ene jaar is gewoon niet doorgegaan, het daaropvolgende jaar waren dat data gewijzigd en werden er wel voorstellingen gespeeld, maar veel minder dan verwacht (voor zover ik mij goed herinner). Jammer, want wij vonden de kerstshow@ooit erg leuk!
Ook voor jou, en alle andere bloglezers trouwens prettige eindejaarsfeesten!

John zei

Dank voor jullie reactie, Nicolaï, Remco. En welkom ook! Spijtig genoeg moet ik eraan toevoegen dat het wel op het nippertje is Remco, want ik ben zo'n beetje aan mijn laatste aflevering toe. Ik zal die niet onmiddelijk kunnen posten, omdat er nogal wat (scan)werk aan zit en waarschijnlijk komen er hier en daar nog wat extra berichten, maar het eind is nu toch echt in zicht, vrees ik.
Als ik het goed begrijp ben jij dus ook regelmatig in het Land van Ooit geweest. Vertel er eens iets meer over, als je wilt?
En Nicolaï, ben je er al achter wat ik bedoelde met mijn opmerking op jouw vorige reactie? Ik ben benieuwd!

Remco zei

Ik zou misschien een heel A4tje vol krijgen met de standaard herinneringen zoals de film van het land van ooit, de tv afleveringen, het park natuurlijk, en dat ik met me neefjes het lied van Sap helemaal mee zong en danste. dat soort herinneringen heb ik. En natuurlijk een jaloezie dat kloontje ijs mocht eten zoveel ze wilde en ik niet haha. Verder kun je van mij niets speciaals verwachten wat elke andere kleine baas niet zou zeggen.

Toch kijk ik erg uit naar de laatste aflevering.

Remco de Graaf

Nicolaï zei

Erg jammer dat de laatste aflevering in zicht is. En nee John, ik heb de allereerste aflevering en reacties nog eens gelezen, maar ik weet eigenlijk niet echt waar je het over hebt... En ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig ;-)

John zei

Het zit 'm in het woord staatsieportret, Nicolaï.
In mijn eerste aflevering bijna twee jaar geleden had ik het over die kolossale fout op de voorkant van de eerste folder, die ongelofelijk veel ophef heeft veroorzaakt en gelijk het eind betekende van de samenwerking tussen Ooit en het reklamebureau, dat die folder verzorgde en voor wie ik de allereerste illustraties voor Ooit maakte en die in die folder verschenen.
En nu maak jij die schrijffout opnieuw in jouw reactie. Ik vond het wel grappig, zo aan het eind van Ooitgetekend. Het is net alsof daarmee de cirkel weer rond is.
Nou ja, het was wel een beetje flauw van mij om jou daarop te wijzen. Excuus daarvoor! Ik bedoelde het niet kwaadaardig, integendeel;-)

RickU zei

Een van de laatste afleveringen, ik kan het me haast niet voorstellen! Zijn er echt niet nog ergens stiekem wat schetsen die je over het hoofd gezien hebt? Haha,

De update is, hoewel ik de kerstman in tegenstelling tot Sinterklaas een verschrikkelijk commercieel en nietszeggend personage vind, erg verassend en opnieuw super door alle bijgevoegde communicatie. Marjan ziet dingen die je inderdaad pas ziet wanneer ze erop wijst, bijzonder vind ik het. Ik kan me haast niet voorstellen dat ze de laatste jaren van Ooit nog aanwijzingen gegeven heeft, de toendertijd gemaakte schetsen vind ik persoonlijk erg afschuwelijk vergeleken met dit prachtige werk!

De tekenaar van dat laatste werk overigens is toevallig de vader van mijn gitaarleraar, maar hij wil er weinig over kwijt. Zijn ooittekeningen-collectie beslaat echt maar enkele a-4tjes met eerste maar ook direct definitieve krabbeltjes. Zonde.

Het idee van kleurplaten is wel erg laat aan de collectie van tekeningen toegevoegd, was er in eerdere openingsjaren geen vraag naar? En mag ik vragen wanneer maar vooral waarom de samenwerking tussen jou, John, en Ooit eigenlijk gestopt is? Ik begin het me nu wel af te vragen..

Ooitgroeten en ook aan allen een gelukkig nieuwjaar,

Rick!

RickU zei

Trouwens leuk om nog even te vermelden, zie dat ik het hierboven vergeten ben:

De foto van Graniet en Kloontje achter dat paard en voor de koets, die ook gebruikt is op de flyers, was vorige winter nog énorm afgedrukt (4 bij 3 oid) en opgehangen in kaatsheuvel, met daaronder een kerst- en nieuwjaarsgroet. Ik kon mijn ogen niet geloven toen, leuk dat nu de afkomst ook bekend is!

Nogmaals groetjes! Rick

Nijna zei

Er zijn wel eerdere kleurplaten geweest hoor Rick. Ik heb er een aantal bij mijn Ooit-spullen zitten. Dateren vermoedelijk van rond 1997 want al het materiaal wat ik er omheen geplakt heb staat dat jaartal bij. Deze kerstkleurplaat ken ik overigens niet.
En sorry maar die aardbei-neus van Kloontje vind ik dus echt niet mooi, beetje alsof ze te diep in het glaasje gekeken heeft (en dat voor een kind van 5 :))

O ja, heb ooit eens een kerstkaart ontvangen uit Ooit (beginjaren) was die toevallig ook van jou hand John? Kan er niet zo 1,2,3 een naam op vinden.

John zei

Hoi Marjolein,

En ik zou zo één, twee, drie niet weten over welke kerstkaart je het hebt ;-) Ik kan me dat in ieder geval niet herinneren, maar misschien heb ik iets over het hoofd gezien? Kan ik die kaart ergens zien? Kun je hem mailen?
En die vroegere kleurplaten zijn zeker niet van mijn hand. Er heeft een tijd lang iemand bij Ooit gewerkt, die zich (o.a.) bezig hield met het maken van allerlei knipplaten en rebussen e.d. Die werden b.v. achter op de landkaart gedrukt. Dat was Sabine Strijbosch, zus van Monique, één van de medewerkers van het eerste uur. Misschien maakte zij ook die kleurplaten waar je het over hebt.

En beste Rick - daar is-t-ie weer - met maar liefst 3 berichtjes achter elkaar!!
Tja, aan alles komt een eind, maar we zijn er nog niet. Ik heb in ieder geval nog één omvangrijke aflevering met naar ik aanneem zeker ook voor jou interessant materiaal en daarna komen er nog wat gevarieerde berichten, met naar ik hoop ook nog een leuke verrassing tot slot. Dus Rick, je bent nog niet van me af!
En het antwoord op jouw vraag naar het eind van onze samenwerking zal ik gaandeweg op zijn minst gedeeltelijk beantwoorden. Daarover later dus meer!

Nijna zei

Hoi John,

Dan vermoed ik dat die kerstkaart ook van Sabine is. Is dezelfde stijl als de kleurplaten...
Als ik een scanner kan vinden die mee wil werken zal ik de kaart even naar je mailen.

Marjolein

RickU zei

Haha, wat een intro :D Ik voel me vereerd, maar het komt goed uit want jij bent ook nog niet van mij af. Ik probeerde je deze week al vier keer te mailen maar ik ontvang steeds een delivery faillure terug. Had ook wel een (naar ik zelf meen) interessant updateje voor jouw.

Ik kijk uit naar de vervolgen!

Ooitgroet Rick!

Jonkheer Ed zei

Na een tijdje niet gekeken te hebben naar deze blog, was het weer een genot om te kijken en te lezen.
Nooit geweten dat je nog ooitse kleurplaten had getekend.
Het blijft prachtig om de verhalen en ontwikkeling te kunnen lezen van de ons zo bekende ooitse tekeningen.
John ik ben benieuwd wat je ons nog kan laten zien en erg jammer dat het eind in zicht is. Maar ik zal deze ervaring niet vergeten, want jarenlang keek ik met verwondering naar de tekeningen en het is toch uniek om alle verhalen hierachter te kunnen lezen.

Dan nog een aanvulling, er zijn ook nog een tweetal andere tekenaars geweest die voor ooit weleens tekeningen maakten, Bart Kranenburg bekend van Kloontje en Huib Monfils die Sap tekende.

Jonkheer Ed.

John zei

Dat klopt inderdaad, Ed.
en vergeet vooral ook Luc Verschuuren niet. Die is hier al eens eerder in een reactie ter sprake gekomen. De kerstkaart waar Marjolein het hierboven over had, was onmiskenbaar van zijn hand (Marjolein heeft hem naar mij gemailed).
Toch heb ik niemand van hen ooit ontmoet. Op de een of andere manier waren dat gescheiden werelden; geen idee waarom, eigenlijk.
Trouwens leuk om weer eens van je te horen, Jonkheer Ed!

Nicolaï zei

John, je hebt ooit eens het idee geopperd om het einde van de blog te 'vieren' met een samenkomst van de ooit - fans hier aanwezig. Is dat plan overeind gebleven of afgevoerd?
ps: geen probleem hoor dat grapje, ik heb het zeker niet kwaad opgenomen ;-)

John zei

Dat plan is wat mij betreft zeker nog niet afgevoerd, Niocolaï.
Het lijkt me nog steeds erg leuk om zoiets te doen als afsluiting, alleen heb ik geen idee of daar nog interesse voor is, en zo ja, om hoeveel mensen het dan zou gaan. In principe zou ik het best willen faciliteren, maar bij een grote toeloop wordt het ook bij mij waarschijnlijk te krap.
Robert heeft ooit eens iets geopperd, maar ik weet niet of hij nog meeleest.
We moesten maar eens inventariseren of er voor een bijeenkomst goesting is ;-)

Jonkheer Ed zei

Nog steeds een goed plan om eens een bijeenkomst te organiseren.
Indien gewenst wil ik wel helpen organiseren.
Lijkt mij leuk om John en alle andere Ooit liefhebbers eens te ontmoeten en herinneringen op te halen over Ooit en deze weblog.

Nijna zei

Ik kom wel hoor :)

Nicolaï zei

Ik zie dat ook zitten hoor!

RickU zei

Hier ook!

Wilde graag even bijvragen of je mijn mailtje hebt ontvangen John? Niet omdat ik wil dringen, maar omdat mijn mailprogramma laatste tijd vervelend doet :)

Daarnaast heb ik mezelf vandaag het 2e prentenboek aangeschaft, het verhaal ooit! Misschien is het leuk tegen de tijd van een bijeenkomst wat van die ooitstukken bij elkaar te brengen...

Ooitgroet!